Rechtbank Zutphen


Verdachten vrijheidsberoving en mishandeling op vrije voeten

In een rechtbankzitting van 3 juli 2009 werd besloten om het voorarrest van twee broers - verdacht van vrijheidsberoving en mishandeling - niet op te heffen, maar werd niet uitgesloten dat de rechters alsnog het voorarrest zouden opheffen voor de datum van het vonnis. Diezelfde dag nog hebben de rechters besloten het tweetal op vrij voeten te stellen.

Argumentatie
Er moet ernstig rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat aan de verdachten, in geval van veroordeling, géén langere vrijheidsstraf wordt opgelegd dan de tijd die al in voorarrest werd doorgebracht.

Toelichting
Uit de Stentor van 4 juli 2009
ZUTPHEN/DEVENTER - Was het een nachtelijke ontvoering van Zutphenaar Y. A. uit diens huis, gevolgd door zware mishandeling in de buurt van Almen? Of was het een uit de hand gelopen verzoeningsgesprek, waarbij juist het vermeende slachtoffer A. met een mes zou hebben gezwaaid? Deze lastige vraag moeten de Zutphense rechters beantwoorden voordat zij op 17 juli vonnis wijzen in de zaak tegen de Deventenaren A. O. (28) en de broers A. H. (25) en N. H. (30).

Officier van justitie P. de Boer eiste zware straffen tegen de vermeende ontvoerders en mishandelaars. De officier vroeg de broers ieder twintig maanden celstraf op te leggen, waarvan acht voorwaardelijk, met aftrek van de drie maanden dat ze al in voorarrest zitten. Tegen O., die op vrije voeten is, eiste de officier vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Rechtbankvoorzitter mr. A.Varenhorst wees op 'nog bestaande ernstige bezwaren en gronden' het verzoek van advocaten af om het voorarrest van de broers direct op te heffen. Ze sloot echter niet uit dat de rechters 'gaandeweg hun besluitvorming' het tweetal alsnog vóór 17 juli op vrije voeten stellen.

Lees het integrale bericht op de site van de Stentor

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 7 juli 2009 Naar boven