A&F Agrotechnology & Food Innovations


7 jul 2009 09:00 - 12 okt 2009 17:00
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group Locatie: Forumgebouw, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen Organisatie: Bibliotheek Wageningen UR

Bibliotheek Wageningen UR heeft deze zomer een tentoonstelling over voeding: Terug naar de Wortels: 5 eeuwen Humane Voeding. Deze is in het kader van het veertigjarig jubileum van de afdeling Humane Voeding georganiseerd. Daarnaast bestaat ook de opleiding Voeding en Gezondheid veertig jaar; twee jubilea dus!

Eind negentiende eeuw doet de wetenschap haar intrede in de voedingsleer. In de volledig vernieuwde uitgave van Aaltje, nieuw Nederlandsch kookboek uit 1891 vertelt de auteur Odilia Corver dat ze door Prof. Mayer uit Wageningen gewezen is op de goede voedingswaarde van pindaâs, vooral vanwege een hoog gehalte aan eiwitten en vetten. Ze adviseert: âeen kind kan zijn snoepcenten niet beter besteden dan aan aardnotenâ. Dit is waarschijnlijk het eerste, gepubliceerde 'Wageningse' voedingsadvies.

In de tentoonstelling worden de oudste boeken over voeding, de zogenaamde kruidenboeken, gepresenteerd. Deze kruidenboeken, die uit het begin van de zestiende eeuw stammen, beschrijven het gebruik van gewassen voor allerlei medische doeleinden of eventuele consumptie. Ook zien we hierin al de eerste, vaak heel summiere, recepten verschijnen.
Poster terug naar de wortels Vanaf het midden van de zeventiende eeuw komt het populaire kookboek in Nederland op: van de verstandige kok en de volmaakte, zuinige keukenmeid tot de plaatselijke kookschool. Ook hiervan zijn in de tentoonstelling prachtige voorbeelden te zien.

Omdat de tentoonstelling in het kader van het veertigjarig jubileum van de afdeling Humane Voeding is georganiseerd, wordt er ook aandacht besteed aan voedingsonderzoek en de geschiedenis van humane voeding in Nederland. Eind negentiende eeuw doet de wetenschap haar intrede in de voedingsleer. Men ontdekt dat ziektes als beri-beri ontstaan door vitaminegebrek en dat juiste keuzes in de voeding en bereiding hierin essentieel zijn. Het voorkomen van ziektes, de preventie en het aandeel van een gezonde leefstijl in een gezonde ouderdom zijn nu themaâs in de moderne voedingswetenschap.

Speciale Collecties van Bibliotheek Wageningen UR Forumgebouw, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen
De tentoonstelling is te bezichtigen tot 12 oktober, maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. Er is een gratis tentoonstellingscatalogus.Â
Vragen? Een speciale groepsrondleiding? Neem contact op met Liesbeth Missel (liesbeth.missel@wur.nl), T 84546

Contact
Liesbeth Missel
Lidwien van der Heijden
» meer Contact