Gemeente Elburg

verlies AWBZ begeleiding

Gemeente Elburg en MEE Veluwe helpen bij verlies AWBZ begeleiding

Vanaf 1 januari 2009 is de AWBZ veranderd. De functies ondersteunende en activerende begeleiding en behandeling zijn samengevoegd tot twee nieuwe functies: begeleiding en behandeling. Alleen mensen met matige of ernstige beperkingen krijgen nog AWBZ-begeleiding. Hierdoor zullen mensen met een lichte beperking in 2009 het recht op AWBZ-begeleiding verliezen.

Dit kan voor een - toch al kwetsbare - groep mensen tot vervelende situaties leiden. MEE Veluwe en gemeente Elburg slaan daarom de handen ineen om deze mensen te helpen.

Tijdelijke ondersteuning door MEE mogelijk

De regeling geldt voor mensen die alleen een lichte vorm van begeleiding nodig hebben. Zoals iemand die langskomt en helpt met het aanbrengen van structuur in de dagindeling, of zorgt dat de financiële administratie op orde blijft. De mensen die deze lichte begeleiding nodig hebben, kunnen nu hiervoor terecht bij MEE Veluwe. De ondersteuning van MEE Veluwe is tijdelijk en vervangt niet de ondersteunende of activerende begeleiding. Samen met de cliënt bekijkt MEE hoe de cliënt zijn leven zo zelfstandig mogelijk kan invullen. Als dat nodig is, betrekt MEE het bestaande netwerk (familie, vrienden enzovoort) hierbij of kijkt hoe dat netwerk kan worden uitgebreid.

Alternatieve ondersteuningsmogelijkheden

De gemeente Elburg kan de gevolgen van deze maatregel niet één op één overnemen, maar helpt de betreffende burgers zo goed mogelijk met de nieuwe situatie om te gaan. Zogenaamde steunsystemen kunnen nodig zijn om blijvende oplossingen te bieden. Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen dan een deel van de begeleiding op zich nemen. Samen met MEE bekijkt gemeente Elburg hoe deze steunsystemen zo goed mogelijk kunnen worden versterkt, bijvoorbeeld door het starten van maatjesprojecten. Ook streeft gemeente Elburg ernaar dat het aanbod van reguliere (vrijetijds)organisaties zo veel mogelijk geschikt wordt gemaakt voor mensen met een beperking. MEE Veluwe zal hierbij de gemeente Elburg waar nodig ondersteunen.

Herindicatie

De gemeente Elburg adviseert mensen om hulp te zoeken bij het beantwoorden van vragen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) met betrekking tot herindicatie. Dit kan bij hun zorgaanbieder of bij het loket Doe'th. Gemeente Elburg werkt hierin samen met WIEL (Welzijnsorganisatie in Elburg), MEE Veluwe en Maatschappelijk Werk Veluwe.

Doe'th, Lange Wijden 33a te Elburg
T (0525) 682211
E doeth@elburg.nl

laatst gewijzigd: 07-07-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: Gemeente Elburg en MEE Veluwe helpen bij verlies AWBZ begeleiding |