Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 juli 2009

Vijf jonge UvA-onderzoekers naar buitenland met Rubicon-subsidie

Gepubliceerd op 7 juli 2009

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf jonge veelbelovende wetenschappers van de UvA een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze beurs krijgen onderzoekers de mogelijkheid ervaring in het buitenland op te doen. De NWO heeft de gehonoreerden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek.

Afgestudeerde onderzoekers die werkten aan een promotieonderzoek of wetenschappers die maximaal een jaar waren gepromoveerd konden een aanvraag indienen bij NWO. In totaal dienden 147 onderzoekers een voorstel in. Hiervan ontvingen 34 onderzoekers een beurs van NWO. De vijf gehonoreerde wetenschappers van de UvA vertrekken voor anderhalf tot twee jaar naar hun gekozen instituut. De hoogte van de onkostenvergoeding hangt af van deze bestemming.

De UvA- gehonoreerden


* Dr. W.J. Berenschot (Politicologie): Patronage netwerken als infrastructuur voor etnisch geweld.
Hoe lukt het politieke leiders om gewone mensen te mobiliseren voor etnisch geweld? Berenschot onderzoekt in hoeverre de mobilisatie voor geweld in Sulawesi (Indonesië) mogelijk werd gemaakt door de alledaagse manier waarop politieke leiders mensen helpen om toegang te verkrijgen tot de overheid. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Center for Research on Inter-group Relations and Conflict Resolution (CERIC), University of Indonesia (Indonesië).


* MSc. S. El-Showk (Natuurkunde): What does Information Loss teach us about Quantum Gravity?
Wat gebeurt er als kwantummechanica en zwarte gaten worden gecombineerd? Blijven zwarte gaten verborgen achter hun mysterieuze horizon of onthullen kwantumeffecten hen? De antwoorden op deze vragen zullen iets fundamenteels onthullen over de structuur van kwantumzwaartekracht. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Institut de Physique Théorique CEA-Saclay (Frankrijk).


* Drs. O. Ladinig (Computerlinguïstiek): Meter perception in adults, newborns, and non-human animals.
Pasgeboren baby' s horen de beat in muziek. Dit recente onderzoeksresultaat ondersteunt de visie dat beatinductie een uniek menselijke en muziekspecifieke vaardigheid is. Ladinig zal dit verder preciseren door het doen van luisterexperimenten met zowel baby's, volwassenen als apen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Research Institute for Psychology, Hungarian Academy of Sciences (Hongarije).


* Dr. C.S. Lansink (Life Sciences): Geheugen, dopamine en slaap: het onthouden van waardevolle gebeurtenissen.
Terwijl we slapen wordt emotionele informatie opgeslagen in ons geheugen. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Het is bekend dat de signaalstof dopamine betrokken is en ook dat het slapende brein de informatie herhaaldelijk opnieuw ophaalt en afspeelt. Lansink bekijkt welke rol dopamine speelt bij het afspelen van emotionele informatie om het vervolgens op te slaan in het geheugen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de School of Medicine Department of Anatomy and Neurobiology, University of Maryland (Verenigde Staten).


* Drs. M. Linares (Sterrenkunde): Een volkstelling van thermonucleaire explosies op neutronensterren. Elke dag vinden in onze Melkweg explosies plaats die worden veroorzaakt doordat hete, dichte materie zich ophoopt op het oppervlak van neutronensterren. Binnen enkele seconden wordt de opgehoopte materie verbrand in thermonucleaire reacties, wat een intense flits van röntgenstraling veroorzaakt. Linares gebruikt een onlangs gelanceerde satelliet om te bestuderen en te begrijpen hoe vaak deze processen voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het MIT, Cambridge (USA).

Verwijzingen

Meer informatie over Rubicon-subsidie
Bron: UvA Persvoorlichting