Raad van State


dinsdag 7 juli 2009
11.00 uur
Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De vergunning is verleend voor het mechanisch vissen op kokkels in de Oosterschelde in het najaar van 2006. Het gaat om het opvissen van ruim 2 miljoen kilo kokkelvlees. De Oosterschelde is een zogenoemde speciale beschermingszone en onder meer van grote betekenis voor de vogels die daar fourageren. Volgens de minister kan daar naar kokkels worden gevist omdat er geen langdurige negatieve effecten voor het ecosysteem in de Oosterschelde zijn te verwachten. De Faunabescherming bestrijdt dit. Volgens haar had de minister moeten aantonen dat het mechanisch vissen op kokkels de vogelsoorten niet belemmert. Ook vindt zij dat er in het gebied te weinig voedsel overblijft voor de vogels, waaronder de scholeksters. (zaaknummer 200803225/1)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Middelburg heeft verleend voor 48 seniorenappartementen met kantoorruimte, dagopvang- en recreatieruimte aan de Olmenlaan in Middelburg. Bij de vergunning hoort een tekening. Op die tekening is een pad achter de Jodengang ingetekend. Dit pad mag 2,5 meter breed worden om daarmee het pad toegankelijk te maken voor auto's. Een omwonende is bang dat zij haar garage achter de Jodengang toch niet daadwerkelijk kan bereiken, omdat het pad nog niet toegankelijk is voor autoverkeer. Dit komt doordat één bewoner van de Jodengang daarvoor nog geen toestemming heeft gegeven. De vrouw vindt dat het gemeentebestuur in de vergunning had moeten bepalen dat de woningen aan de Jodengang bereikbaar moeten kunnen zijn. (zaaknummer 200900803/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal om een bouwvergunning te verlenen voor een antennemast op een woning aan de Kajak in Veenendaal. Het gaat om een mast van maximaal 18 meter hoog. De bewoner wil de mast gebruiken voor een amateurstation. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat de mast te nadrukkelijk aanwezig iss en niet past in een woonwijk. Dit is in strijd met de eisen van welstand, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Utrecht heeft in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200900576/1)
Zitting over de vergunning die het dagelijks bestuur van het waterschap Friesland heeft verleend aan Omrin (Afvalsturing Friesland) voor het lozen van afvalwater op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Heerenveen. Het afvalwater is afkomstig van het afvalverwijderingsbedrijf van Omrin op het Ecopark De Wierde in Oudehaske. Het dagelijks bestuur heeft in de vergunning voorgeschreven dat het bedrijf de stof BZV aan het afvalwater moet toevoegen om het nitraat in het water te binden. Hiermee wordt voorkomen dat de rwzi uiteindelijk te veel nitraat moet verwerken. Verder staat in de vergunning wat de verhouding tussen BZV en stikstof in het afvalwater moet zijn. Omrin is het niet met de voorschriften eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807056/1)