Verbeteringen in praktijkvoering en kwaliteitsbewaking vanzelfsprekend

07/07/2009 22:29

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Reactie NVvP op uitkomsten Inspectieonderzoek naar praktijkveld zelfstandig gevestigde psychiater

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) presenteerde recentelijk de uitkomsten van een inventariserend onderzoek naar de praktijk van zelfstandig gevestigde psychiaters (ZGP's) dat plaatsvond in 2007. De belangrijkste conclusie in het rapport is dat de voorwaarden voor verantwoorde zorg over het algemeen aanwezig zijn, maar dat praktijkvoering en kwaliteitsbewaking nog verbetering behoeven. Voor de Afdeling ZGP van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) zijn veel van de aandachtspunten die de IGZ in het rapport noemt vanzelfsprekend en zet de vereniging inmiddels de nodige stappen in de aanpak ervan.

De IGZ concludeert in het rapport dat de zorgverlening op veel vlakken op operationeel niveau is en dat zelfstandig gevestigden actief werken aan kwaliteitsverbetering, maar dat borging van het zorgproces nog niet in elke zelfstandige praktijk realiteit is. De praktijkvoering voldoet soms niet aan wettelijke vereisten als deelname aan een klachtenregeling, het opnemen van het behandelplan en aantekening van bespreking daarvan met de cliënt in het dossier, procedures voor dossiervernietiging en dossieroverdracht en afsluitbare dossierkasten. De NVvP zal de zelfstandig gevestigden uitdrukkelijk attenderen op de bovengenoemde aandachtspunten in de praktijkvoering en hen tevens stimuleren deze te verbeteren. Dit doet de zij door deze elementen op te nemen in een kwaliteitsdocument, dat als norm voor ZGP's zal gelden.

Daarnaast zal de NVvP zich de komende tijd actief inzetten om tot veldnormen of standpunten te komen op die onderdelen van de praktijkvoering waarvoor geen wettelijke verplichting geldt: zoals vaste dossierinrichting en adequate dossiervastlegging, schriftelijke afspraken over waarneming, afspraken over scheiding werk-/privédomein bij een praktijk aan huis, visitatie, intervisie, meldingen van calamiteiten en suïcides aan de Inspectie en het systematisch inventariseren van patiënttevredenheid. Aan het eind van 2009 zal de vereniging meer zicht hebben op welk implementatietraject zij ingaat en welke tijdspaden daarin worden gehanteerd.

Vandaag stuurde de Afdeling ZGP van de NVvP een uitgebreide reactie op het rapport naar de Inspectie.