Ingezonden persbericht

NewsFlash

Spammen met verkorte URL's neemt hoge vlucht

Amsterdam / Brussel, 8 juli 2009 - Het gebruik van verkorte URL's in spam is de voorbije dagen pijlsnel de hoogte in gegaan. Volgens MessageLabs Intelligence wordt de techniek nu al in meer dan 2% van alle spam gebruikt. Veel socialenetwerksites beperken het aantal karakters van status updates en berichten en daarom doen spammers steeds meer een beroep op gratis diensten die lange webadressen omzetten in verkorte URL's. Zij hebben daarvoor verscheidene redenen.

"Er zijn inmiddels tientallen websites die gratis aanbieden om URL's in te korten. De spammers hebben begrepen dat ze dankzij deze diensten niet langer CAPTCHA's moeten oplossen of accounts aanmaken," verklaarde Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst bij Symantec. "Met verkorte URL's slagen de cybercriminelen er ook in om de echte bestemming - waar hun slachtoffers argeloos naartoe klikken - te verbergen. Dit vergroot het risico dat mensen terechtkomen op websites die bezoekers infecteren met malware of die spam verspreiden. 'Donbot', de botnet die erin slaagt om dagelijks ongeveer vijf miljard spamberichten te verzenden, is één van de grootste boosdoeners op dit domein. Het maakt niet uit hoe lang of kort een weblink is, hij dient steeds met de grootste omzichtigheid te worden benaderd."

Onderstaande grafiek toont de sterke stijging van spam met verkorte URL's in de afgelopen weken.

Voor verdere informatie of om met Paul Wood de huidige online-bedreigingen te bespreken, kan u contact opnemen met Chetan Corten.

# # #

MessageLabs Intelligence van Symantec is een gezaghebbende bron van gegevens, analyses, trends en statistieken op het gebied van de e-mailbeveiliging. MessageLabs Intelligence levert uitgebreide informatie over wereldwijde gevaren voor het e-mailverkeer op basis van actuele gegevens afkomstig van onze controlecentra over de hele wereld. Elke week worden miljarden berichten gescand op bedreigingen.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com