Milieudienst Rijnmond

Onderzoek toont aan: bromtoon Ommoord en Schollevaar te linken aan E.ON-centrale

08.07.2009 16:00
E.ON Benelux en DCMR Milieudienst Rijnmond

Uit het onderzoek van het NLR blijkt dat de bron van de bromtoon te vinden is in de E.ON-elektriciteitscentreal.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op 7 juli vond 's avonds een voorlichtingsbijeenkomst plaats in het bedrijfsrestaurant van E.ON in Capelle aan den IJssel, gelegen naast de elektriciteitscentrale. Onderwerp van gesprek: de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Deze voerde in maart van dit jaar onderzoek uit naar de bron van de bromtoon rondom de electriciteitscentrale. Over dit geluid ontvangt de DCMR Milieudienst Rijnmond sinds 2007 vanuit de wijken Ommoord (Rotterdam) en Schollevaar (Capelle aan den IJsssel) regelmatig klachten.

Belangrijkste conclusies

E.ON en de DCMR presenteerden de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat het NLR in opdracht van E.ON en de DCMR uitvoerde. Uit het onderzoek blijkt dat de bron van de bromtoon te vinden is in de E.ON-electriciteitscentrale, ook wel RoCa genoemd. Al eerder bestonden bij de DCMR en E.ON het vermoeden dat de bromtoon, die zich met name in het stookseizoen manifesteert, van E.ON afkomstig zou zijn. De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen getroffen, maar telkens niet met het gewenste resultaat. Verder onderzoek van NLR heeft nu nog specifieker kunnen aantonen waarin de oplossing gezocht moet worden. E.ON en de DCMR hebben recent gezamenlijk bekeken wat de volgende te nemen maatregelen kunnen zijn.

Nieuwe aanpassingen aan de installatie

Eind augustus, begin september, zal E.ON enkele aanpassingen doen aan haar installatie. Hiervoor is gedurende enkele dagen een kraan te zien op het terrein bij de elektriciteitscentrale. De levering van stroom en warmte kunnen gewoon doorgaan. Dit najaar zal opnieuw worden bekeken of de nieuwe maatregelen het gewenste effect hebben.