EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl
PERSBERICHT

8 juli 2009

BEDRIJFSLEVEN HEEFT BEGRIP VOOR PLANNING AFBOUW TUNNELS A73

Wel vrees voor economische schade

Vandaag is er bestuurlijk overleg geweest tussen minister Eurlings, Provincie Limburg, gemeente Roermond en Rijkswaterstaat. Het gesprek ging over de problemen met de tunnels in de A73. Er ligt een definitieve planning voor de afbouw en tijdelijke sluiting van de tunnels. Verladersorganisatie EVO, Transport Logistiek Nederland en de Limburgse Werkgeversvereniging hebben begrip voor het feit dat de tunnels weer dicht moeten, omdat daarmee eindelijk een einde aan de tunnelsoap komt. Wel balen zij dat de sluiting wederom veel economische schade oplevert.

De Roertunnel gaat vanaf 1 september 3 maanden dicht, de Swalmentunnel vanaf 1 oktober 2 maanden. EVO, TLN en LWV hadden voorgesteld om de tunnels pas begin 2010 af te sluiten voor de definitieve afbouw, aangezien dan de verwachte schade voor het bedrijfsleven aanzienlijk lager zal zijn dan in de nu aangekondigde periode. Echter, de organisaties begrijpen wel dat de bestuurders nu moeten doorpakken.

De organisaties zijn positief over de compenserende maatregelen die de minister heeft aangekondigd voor het regionale bedrijfsleven. Zo wordt de financiële pijn die ondernemers lijden, enigszins verzacht. Onder meer wordt een campagne opgezet om duidelijk te maken dat Roermond weer goed bereikbaar is na 1 januari 2010 en Rijkswaterstaat bekijkt hoe tijdens de afsluiting de doorstroming op alternatieve routes zo goed mogelijk kan worden geregeld. Ook bekijkt Rijkswaterstaat samen met EVO, TLN en LWV of het mogelijk is bedrijven die goederen (laten) vervoeren, verder tegemoet te komen door de alternatieve routes geschikt te maken voor het vrachtverkeer.

Uit eerdere berekeningen bleek dat het bedrijfsleven 750.000 euro schade per werkweek lijdt bij tunnelsluitingen, doordat chauffeurs moeten omrijden.