Gemeente Noordwijk

PERSINFORMATIE

Noordwijk, 8 juli 2009.

Last onder dwangsom opgelegd aan strandpaviljoen Bries

De gemeente Noordwijk heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaren van het nieuwe strandpaviljoen Bries omdat bij de bouw duidelijk is afgeweken van de bouwvergunning. Er is geconstateerd dat het paviljoen te hoog is, het exploitatievlak te groot en er zijn twee zeecontainers geplaatst in plaats van één. Dit heeft verantwoordelijk wethouder Gerben van Duin (Verenigd Noordwijk) laten weten tijdens de commissie Bestuur, Middelen & Beheer, als onderdeel van een periodieke rapportage. Van Duin heeft toegezegd dat hij de leden van de commissie ook tijdens het zomerreces op de hoogte zal houden van relevante ontwikkelingen.

Historie: In november 2008 is een principeverzoek ingediend voor de bouw van een seizoensgebonden paviljoen. Het ingediende bouwplan paste echter niet in het bestemmingsplan. Het college van B&W heeft indertijd besloten gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid een zogenaamd projectbesluit vast te stellen. Op grond van dat besluit kan op onderdelen van het bestemmingsplan worden afgeweken. Het ingediende plan paste echter ook niet binnen de eisen van dat projectbesluit. Het principeverzoek werd daarom afgewezen.

In maart 2009 werd een nieuwe bouwaanvraag ingediend dat volgens de overgelegde tekeningen wel paste binnen het projectbesluit. Daarop werd de bouwvergunning verleend en is het paviljoen gebouwd. Na voltooiing van het gebouw bleek bij controle dat dit groter is dan volgens de bouwvergunning is toegestaan. Het paviljoen zelf is te hoog en daarnaast is het exploitatievlak te groot. Het college van B&W heeft nu besloten, dat binnen twee weken het exploitatievlak met 50 m2 moet worden verkleind en ook moet binnen bovengenoemde termijn de illegaal geplaatste zeecontainer worden verwijderd.

Het aanpassen van de bouwconstructie is echter dermate ingrijpend dat het college van B&W daarvoor een langere begunstigingstermijn heeft verleend. Het gebouw moet nu vóór 1 september 2009 zijn aangepast of van het strand zijn verwijderd. Als hieraan niet wordt voldaan, wordt een dwangsom verbeurd van 10.000,- per week met een maximum van 100.000,-. Tegen de last onder dwangsom kan nog wel bezwaar en beroep worden aangetekend.