KNHS


Controle startgerechtigdheid Regio- en KNHS-kampioenschappen 8 juli 2009
Hippiade

ERMELO (KNHS) - In het verleden werden combinaties zowel voor de Regio- als voor de KNHS-kampioenschappen (indoor/de Hippiade) gecontroleerd op startgerechtigdheid aan de hand van de bepalingen van de vraagprogrammas van de betreffende Regio en de KNHS en het kampioenschapsreglement. Na advies van de leden van het Wedstrijdplatform is in 2008 besloten deze controles niet meer voor maar na de Regio-kampioenschappen uit te voeren.

Dit is in lijn met de reglementaire uitgangspunten van de hippische sport. De KNHS controleert daarbij op de relevante wedstrijdbepalingen en de bepalingen van de betreffende vraagprogrammas en het kampioenschapsreglement. Een deelnemer is er dan ook altijd verantwoordelijk voor dat hij/zij deelneemt aan een wedstrijd (of een kampioenschap) in de klasse waarin hij/zij startgerechtigd is en dat aan de betreffende bepalingen wordt voldaan.

Voor de klassen die niet worden afgevaardigd naar de KNHS-kampioenschappen (B-springen en B- en L1-dressuur) geldt eenzelfde controle, die wordt gedaan bij de eerste vijf (besten geplaatsten) of wanneer er meerdere prijswinnaars zijn, de prijswinnaars per klasse van iedere Regio. Deze controle wordt gedaan aan de hand van de (volledige) uitslagenlijsten.

Wanneer achteraf blijkt dat een deelnemer onterecht heeft deelgenomen aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap (indoor/de Hippiade), kan dit door de KNHS ter beoordeling worden voorgelegd aan de Aanklager van de KNHS, waaruit mogelijk een tuchtrechtelijke procedure kan volgen. Het behaalde resultaat wordt door de KNHS geschrapt (dat betekent: inleveren titel). Het is dan ook zeer van belang dat een deelnemer aan de (Regio-) kampioenschappen ervoor zorgt dat aan alle bepalingen wordt voldaan.

Advies aan deelnemers
Let op, de KNHS controleert op de aanwezige gegevens. Wanneer je twijfelt over bijvoorbeeld je (winst)puntenaantal of dat het paard/de pony (door iemand anders) in een hogere klasse is uitgebracht dat lopende seizoen (het doorgeven van buitenlandse starts is de verantwoordelijkheid van de deelnemer) en je daardoor misschien niet aan de (Regio-)kampioenschappen (indoor/Hippiade) mag deelnemen, moet een deelnemer hiervoor zijn/haar verantwoordelijkheid nemen en van te voren contact opnemen met de KNHS (afdeling Wedstrijdregistratie: wedstrijdregistratie@knhs.nl of evt. tel 0577-408 220).

Algemene bepalingen

Hoogste klasse
Een paard mag tijdens een kampioenschap alleen gestart worden in de hoogste klasse waarin het in het lopende seizoen (d.w.z. voor de outdoor (Regio-)kampioenschappen/de Hippiade op of na 1 april en voor de (Regio-)indoorkampioenschappen op of na 1 oktober) in de betreffende discipline is gestart. Deze bepaling geldt uitsluitend voor deelnemers met paarden.

In de discipline springen geldt dat er tijdens een kampioenschap alleen gestart mag worden in de hoogste klasse waarin de combinatie geregistreerd staat.

Uitzondering hierop vormen combinaties die zijn opgenomen in de klasse ZZ-L dressuur met maximaal 5 winstpunten. Deze mogen deelnemen aan regionale en KNHS-kampioenschappen (indoor/de Hippiade) in de klasse Z2, ook al is de combinatie in het betreffende seizoen in de klasse ZZ-Licht gestart. Ditzelfde geldt voor paarden die met een andere ruiter dit seizoen hebben deelgenomen in klasse ZZ-licht. Zij zijn startgerechtigd met een andere combinatie in de klasse Z2 wanneer het desbetreffende paard het lopende seizoen een maximale stand van ZZ-licht met 5 winstpunten heeft bereikt.

Uitzondering hierop vormen voorts combinaties die zijn opgenomen in de klasse 1.40m springen. Deze mogen deelnemen aan regionale- en KNHS-kampioenschappen (indoor/de Hippiade) in de klasse ZZ-springen, ook al is de combinatie in het betreffende seizoen 1.40m springen gestart. Ditzelfde geldt voor paarden die met een andere ruiter dit seizoen hebben deelgenomen in de klasse 1.40m springen. Zij zijn startgerechtigd met een andere combinatie in de klasse ZZ-springen.

Per paard één ruiter in dezelfde discipline
Op de Regio- en KNHS-kampioenschappen mag een paard slechts door één deelnemer in dezelfde discipline worden gestart.

Startverbod elke andere wedstrijd
Voor ruiters/amazones, die zich tijdens de regiokampioenschappen hebben gekwalificeerd voor de KNHS-kampioenschappen (indoor/de Hippiade) en door het regiobestuur afgevaardigd worden, geldt op de datum van het betref¬fende KNHS-kampi¬oenschap (indoor/de Hippiade) een startverbod voor elke andere wedstrijd, behoudens overmachtsituaties, ter beoordeling van de KNHS. Wanneer achteraf blijkt dat een ruiter/amazone op die dag aan een andere wedstrijd heeft deelgenomen, kan dit door de KNHS ter beoordeling worden voorgelegd aan de Aanklager van de KNHS, waaruit mogelijk een tuchtrechtelijke procedure kan volgen. De dan behaalde resultaten komen niet voor registratie in aanmerking en eventueel behaalde prijzen vervallen aan de wedstrijdgevende organisatie.

NB. Voor de overige algemene bepalingen wordt verwezen naar het kampioenschapsreglement en de betreffende vraagprogrammas. (klik hier)