Ministerie van Economische Zaken

'Haven Moermansk moet uitgroeien tot transportknooppunt'

8 juli 2009 | nieuwsbericht | Missie naar Moermansk

De haven van Moermansk moet uitgroeien tot een belangrijk transportknooppunt. Die boodschap hoorde staatssecretaris Heemskerk op zijn tweede dag in Moermansk van minister Leus van transport.

Shtokman gasveld

Door de aanstaande winning van het grote Shtokman gasveld komt er in de nabije toekomst een grote behoefte aan extra transport- en overslagcapaciteit. Ook zal Moermansk vertrekpunt zijn voor tal van offshore activiteiten voor de olie- en gasindustrie.

Tijdens een rondvaart door de uitgestrekte haven lichtte de minister zijn plannen aan Heemskerk en tal van Nederlandse ondernemers zoals Van Oord, de haven van Rotterdam en IHC toe.

Basis voor lange relatie

Heemskerk was onder de indruk van de uitgestrektheid van het gebied en de kansen. 'Het is goed dat we hier nu zijn en de basis leggen voor een lange relatie. We zijn nu vanaf het begin bij de plannen betrokken en hebben goede contacten opgedaan. Hopelijk leidt dit voor de meegereisde bedrijven tot nieuwe klussen en een langdurige relatie. Zo kunnen bijvoorbeeld de Rotterdamse haven en de haven van Moermansk elkaar versterken. Nu al komt ca 40 procent van de olie in Rotterdam uit Rusland'.

Benefiet rally

Na de rondvaart door de haven overhandigde Hidde van der Veer samen met Heemskerk en de Groningse wethouder Dijkstra een cheque van 25.000 euro aan het lokale kinderziekenhuis. Dit bedrag was opgebracht door 15 teams die onder leiding van Van der Veer een benefiet rally van Groningen naar Moermansk hebben volbracht en vandaag bij het ziekenhuis aankwamen. De teams werden gesponsord door onder meer GasTerra. Dijkstra en ceo Gertjan Lankhorst van Gasterra zwaaiden de teams vorige week in Groningen uit bij vertrek.

Meer informatie;
Voor de pers; edwin van Scherrenburg 0615028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl

Verwante informatie


* Missie naar Moermansk