Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 jul 2009

Hillegom start proef met geleide sluitingstijden

De gemeente Hillegom wil uitgaansoverlast verminderen en het veiligheidsgevoel in de omgeving van de horecagelegenheden vergroten. Om dit te bereiken is op 1 juli voor de periode van één jaar een proef gestart met geleide sluitingstijden.

Wat betekent dit?
Vanaf 1 juli gelden in het weekend (vrijdag- en zaterdagavond) geleide sluitingstijden. De geleide sluitingstijden gelden alleen voor de cafés en bars in Hillegom. Sportkantines, clubgebouwen, het jongerencentrum en de overige horeca (snackbars, shoarmazaken en restaurants) vallen erbuiten

Het systeem van geleide sluitingstijden komt er op neer dat om 01.00 uur de deur dicht gaat voor bezoekers. Er mogen geen personen meer naar binnen, wél naar buiten. Ten tweede gaat de tap dicht, de muziek uit en de lichten aan en tenslotte sluit de deur (uiterlijk 04.00 uur). De tijd tussen de verschillende stappen moet zodanig zijn dat dit leidt tot een gedoseerde uitstroom uit de horeca. De horecaondernemer is verantwoordelijk.

Extra toezichthouders
Om ervoor te zorgen dat de invoering van de geleide sluitingstijden goed verloopt, zet de gemeente gedurende de eerste drie maanden van de proef extra toezichthouders in.