Gemeente Tilburg

Persbericht
8 juli 2009

Taskforce Tilburg Veilig gestart

Opdracht: drempels opwerpen tegen criminaliteit

Drempels opwerpen om criminaliteit tegen te gaan, dat is de opdracht voor de leden van Taskforce Tilburg Veilig. Een team van 15 mensen bestaande uit agenten en opsporingsambtenaren dat extra inzet biedt bovenop het werk van politie en gemeente. Er is anderhalf miljoen euro per jaar uitgetrokken voor meer veiligheid. De Taskforce richt zich op vijf belangrijke thema's: fietsendiefstal, woninginbraak, vernieling (waaronder graffiti), beroving en mishandeling. Zaken waar burgers last van hebben. Eind 2009 is het team compleet. Nu zijn er nog 2 vacatures, een voor de functie van agent en een voor gemeentelijk opsporingsambtenaar.

Bij de presentatie konden enkele Taskforce medewerkers al wat resultaten van de afgelopen weken melden. Bij acties rond fietsendiefstal zijn 850 fietsen gecontroleerd en werden er 25 geïdentificeerd als gestolen. Een van de fietsers die positief was over de werkzaamheden van de Taskforce had pech. Zijn tweedehands gekochte fiets bleek gestolen. Hij deed er vrijwillig afstand van.

Tegenhouden

Burgemeester Ruud Vreeman: "Mijn ambitie is om Tilburg uit de top tien te halen van onveilige steden. De Taskforce gaat hier zeker aan bijdragen. Samen met partners stopt, verstoort en ontmoedigt ze ongewenst gedrag. Dit noemen we tegenhouden. Onderdeel hiervan is ook het aanhouden van daders. Kortom, we gaan niet dweilen, maar de kraan dichtdraaien. Deze werkwijze levert in de praktijk een grotere winst op als het gaat om veiligheid(sgevoelens)".
Ook richt de Taskforce zich op zogenaamde 'hot spots, hot times en hot shots'. In gewoon Nederlands: onveilige plekken, tijdstippen en personen. De Taskforce werkt samen met bestaande initiatieven en activiteiten van partners in veiligheid en zoeken naar andere wegen om de vijf thema´s aan te pakken.

---