Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 8 juli 2009

Snelle actie in het kader van actieplan economische recessie Eerste monumenten krijgen geld van provincie voor snel herstel

Gedeputeerde Gert Ranter heeft vandaag in Wijhe de eerste subsidiebeschikkingen uit de speciale monumentenregeling van de provincie Overijssel uitgereikt. De provincie stelde op 3 juni j.l. een subsidieregeling open voor de aanpak van restauratieachterstanden bij rijksmonumenten.

Deze regeling maakt deel uit van het actieplan economische recessie en is bedoeld om de economie in Overijssel een impuls te geven en op korte termijn werkgelegenheid te creëren. Ruim een maand na het openen van de monumentenregeling kon de gedeputeerde al vier monumenten verblijden met een subsidie. "Deze monumenten hadden al een bijdrage van het rijk gekregen en met onze subsidie is de financiering rond. Het werk kan bij wijze van spreken morgen beginnen", aldus Gert Ranter.

De vier projecten

Pastoor Van der Vegt nam namens het parochiebestuur van de RK OLV Onbevlekt Ontvangen kerk in Wijhe een subsidie van ¤ 78.313.35 in ontvangst. Hiermee wordt de restauratie van de in 1871 gebouwde kerk bekostigd. De werkzaamheden bestaan onder meer uit herstel van het dak en de goten, het uurwerk, de haan en het kruis op de toren en metselwerk.

Het Gildehotel in Deventer ontvangt ¤ 80.132,70 voor de restauratie van het historische pand in de binnenstad van Deventer. Het Gildehotel was in 1751 een RK-pastorie en heeft daarna nog verschillende functies gehad: ziekenhuis, bejaardenhuis, opvangtehuis voor oud-Indiëstrijders en gezinsvervangend tehuis. Sinds 1998 is het een hotel. De restauratiewerkzaamheden bestaan onder meer uit het herstel van de gevels, vervanging van de terrazzovloer aan de binnentuin; vervangen van dakbedekking en goten en verbeteren van de ventilatie in kapconstructie door aanbrengen van monnikskappen.

Het parochiebestuur van de Dionysiuskerk in Rijssen kan met de provinciale subsidie van ¤ 18.000,00 beginnen met de resaturatie van het orgel. Het orgel is gebouwd in 1929 door de firma Pels en van Leeuwen, die nu ook de restauratie voor zijn rekening neemt. Vrijwel het hele orgel zal gedemonteerd worden en krijgt een schoonmaakbeurt.

Voor de restauratie van de 18e-eeuwse boerderij het Berenbroek in Enschede krijgt de eigenaresse een subsidie van ¤ 66.229,20. Impuls voor economie in Overijssel
De speciale subsidieregeling vloeit voort uit het Overijsselse actieplan economische recessie 2009/2010. Provinciale Staten hebben het actieplan op 13 mei 2009 vastgesteld. Het actieplan behelst maatregelen ter bestrijding van de gevolgen van de economische recessie. Voor het wegwerken van restauratieachterstanden aan rijksmonumenten is 15,5 miljoen euro beschikbaar.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten de projecten aantoonbaar uitvoeringsgereed zijn en voor 1 maart 2010 kunnen starten met de restauratiewerkzaamheden. Daarom moeten alle benodigde vergunningen aanwezig zijn en moet in de eigen bijdrage in de restauratiekosten zijn voorzien. Een andere voorwaarde is dat met de investering in één keer de volledige restauratieachterstand wordt weggewerkt. Waar mogelijk wordt aansluiting gezocht bij de rijkssubsidies. Daarom krijgen monumenten die een rijkssubsidie krijgen op basis van de Regeling rijkssubsidiëring wegwerken restauratieachterstand 2008 voorrang. De overige aanvragen die aan de subsidievoorwaarden voldoen worden in volgorde van binnenkomst toegewezen.