Lekker weg in eigen land

Amsterdam, 08 juli 2009

Een vijfde van de bezoekers aan ING.nl gaat deze zomer in eigen land op vakantie. Een kwart gaat niet op vakantie. De meeste vakanties worden 's zomers buiten onze landsgrenzen gevierd. Toch zoeken ook veel Nederlanders hun vertier aan de kust of op de hei.

'Lekker weg in eigen land': ruim een vijfde van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag zal zich deze zomer sowieso kunnen vinden in de slogan. Van de 87.400 gepeilde bezoekers geeft 21% aan deze zomer in eigen land op vakantie te gaan. Bijna de helft (48%) viert vakantie over de grens en een kwart (25%) blijft deze zomer thuis.

Vakantie in eigen land

In de zomer gaan Nederlanders traditioneel meer naar het buitenland op vakantie dan in eigen land. De meeste lange vakanties vallen in de zomer. Daarvan gaat het grootste deel over de grens. Vorig jaar waren dat zo'n 10 miljoen grensoverschrijdende vakanties volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch vindt de laatste jaren nog een aanzienlijk deel van de lange vakanties in de zomer in Nederland plaats. In 2008 waren dat 5,8 miljoen vakanties. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat de afgelopen jaren Drenthe, de badplaatsen aan de Noordzeekust en de Veluwe het meest bezocht werden tijdens lange binnenlandse vakanties. Als uiteindelijk meer Nederlanders ervoor kiezen om hun vakantie in eigen land vieren, betekent dat voor de Nederlandse economie een impuls. Zo zullen bijvoorbeeld campinghouders, horeca en souvenirwinkeltjes daar garen bij spinnen.

© 2009 ING Economisch Bureau