SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


PR 2009

InvesteringsPremieRegeling 2009 (IPR 2009)

Per 3 juli 2009 hebben wij weer een nieuwe Investeringspremieregeling, de IPR 2009!

De IPR 2009 kan u ondersteunen in een investeringsproject. U kunt een subsidie aanvragen voor de investeringen zelf (bedrijfsgebouwen, duurzame bedrijfsuitrusting en immateriële activa) óf voor de loonkosten van arbeidsplaatsen die rechtstreeks door het investeringsproject worden gecreëerd.

In tegenstelling tot de IPR 2008 kent de IPR 2009 nog maar één soort investeringsproject:
* Vestigingsproject: stichten of verplaatsen (van buiten Noord Nederland) van een stuwende onderneming (of van alleen het hoofdkantoor, een proeffabriek of een laboratorium) in/naar een steunkaartgebied;

Doelgroep

De IPR is bedoeld voor ondernemingen die zich gaan vestigen in de zogenaamde steunkaartgebieden van Noord-Nederland. Bovendien behoren alleen stuwende ondernemingen tot de doelgroep. Dit zijn ondernemingen waarvan de omzet voor meer dan 50% afkomstig is van buiten Noord-Nederland. Ook ondernemingen die verwachten op termijn stuwend te zijn komen in aanmerking voor subsidie.

Aandachtspunten


* De subsidiabele kosten bedragen minimaal ¤ 500.000,-- en maximaal ¤ 4.500.000,--;
* Het basispercentage bedraagt 10%, afhankelijk van de grootte van uw onderneming kan het subsidiepercentage oplopen tot maximaal 20%.
* Voor het begrotingsjaar 2009 hebben wij een budget van ¤ 5.800.000,--
* Vóór de aanvraag mogen geen verplichtingen zijn aangegaan;
* Een hoofdkantoor betreft slechts de centrale leiding (dus geen andere bedrijfsonderdelen op dezelfde locatie);
* Enkele categorieën ondernemingen, vooral in de primaire sector en metaalindustrie, zijn van subsidiëring uitgesloten;
* Er moet sprake zijn van een sluitende financieringsbegroting (zonder eventuele IPR-subsidie). Hieruit moet blijken dat minimaal 20% van de projectkosten met eigen middelen gefinancierd zal worden.

IPR 2009 versus IPR 2008

Uit het voorgaande is al op te merken dat de IPR 2009 op enkele cruciale punten is gewijzigd ten op zichte van de IPR 2008. De belangrijkste wijzigingen zijn toch wel het niet meer subsidieren van uitbreidingsprojecten. en het invoeren van een 'harde' bovengrens aan subsidiabele kosten van ¤ 4.500.000,--. Naast deze wijziging zijn er uiteraard nog meer wijzigingen. Hieronder een opsomming van enkele belangrijke wijzigingen:
* Voortbrengingskosten (kosten voor werkzaamheden uitgevoerd door uw eigen personeel) zijn niet meer subsidiabel.
* Kosten voor het verplaatsen van activa (binnen uw onderneming of groep van ondernemingen waartoe uw onderneming behoort) van buiten de drie noordelijke provincies, zijn niet meer subsidiabel.
* De IPR 2009 kent drie in plaats van twee voorschotmogelijkheden. Bij respectievelijk 20%, 50% en/of 80% aan gemaakte en betaalde subsidiabele kosten kan een voorschot aangevraagd worden.
* Indien een project (deels) middels een financial leaseconstructie wordt gefinancierd, kan bij een verzoek om voorschot het gehele leasebedrag (exclusief rente) opgevoerd worden.

Let op : de aanvraagformulieren kunnen (nog) niet via de website ingevuld worden. U dient deze handmatig in te vullen. Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Tijdige indiening kan dan ook cruciaal zijn.

U kunt de formulieren downloaden door erop te klikken.

Aanvraagformulier IPR 2009 Regelingentekst en toelichting IPR

Voor een digitale versie van de steunkaart kunt u gebruikmaken van de volgende link: digitale steunkaart

Met deze digitale versie kunt u tot op straat niveau beoordelen of op een locatie subsidiering mogelijk is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het SNN.