Ingezonden persbericht

Minister wil ingrijpen bij bouw omstreden en overbodige Friese afvaloven

Harlingen, 8 juli 2009
Minister Cramer van VROM ontving deze week een delegatie van de stichting afvaloven Nee op haar Ministerie. De afspraak werd gemaakt tijdens haar bezoek aan Harlingen eerder dit jaar waarbij zij geconfronteerd werd met de maatschappelijke onrust en bezorgdheid over de plannen om bij de Friese havenstad een afvaloven te bouwen. De minister gaf aan dat zij een gesprek wil voeren met de Friese gedeputeerde Adema over de afgegeven vergunning en ook wil zij expertise beschikbaar stellen om tot op de bodem uit te zoeken of de oven geen gevaar voor de omwonenden oplevert.

Tijdens het gesprek liet de minister weten dat zij zich zorgen maakt over het gebrek aan vertrouwen van de bevolking in de gemeentelijke en provinciale overheid. Juist de overheid, als aandeelhouder van Omrin of als vergunningverlener, moet uiterst zorgvuldig omgaan met de onrust onder de bevolking. "Alles wijst er op dat noch de Friese gemeentebesturen noch de Friese Gedeputeerde Staten deze zorgvuldigheid in acht hebben genomen. Dit heeft tot gevolg dat meer dan 90% van de bevolking in de regio tegen de komst van de afvaloven is", aldus de heer Sikke Jellema, voorzitter van de stichting afvaloven Nee. De minister ziet in dat doorbouwen zonder maatschappelijk draagvlak een extra voedingsbodem is voor het groeiende wantrouwen jegens de overheid.

Het gesprek met minister Cramer vond plaats een week na een uitzending van het televisie programma Zembla. Zembla maakte pijnlijk duidelijk dat het nationale beleid van minister Cramer om meer afval te recyclen gesaboteerd wordt door de bouw van afvalovens. Jellema toonde zich na afloop tevreden over het bezoek. "Het was een eer dat de minister ons wilde ontvangen. Zij toonde meer belangstelling voor de gevoelens en angsten van de bevolking dan we tot nu toe bij wethouders, burgemeesters of gedeputeerden in Friesland merkten. Haar aanbod om de zaak tot op de bodem uit te zoeken nemen we aan. Dit najaar doet de Raad van State uitspraak over de rechtmatigheid van de milieuvergunning die nu is afgegeven. Het aanbod maakt overigens wel duidelijk dat ook de minister haar twijfels heeft bij de gegevens, openbaar en geheim, die bepalend zijn voor of de milieuvergunning wel terecht is afgegeven."


Noot voor redacties