Gemeente Tilburg

Nummer
2009286BW
Datum
8 juli 2009

Gemeente geeft geld voor rijden op aardgas
Nog ruim 70.000 euro subsidie beschikbaar

De luchtkwaliteit in Tilburg kan en moet beter. Eén van de maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren is het rijden op aardgas (CNG) in plaats van diesel of benzine. Om zoveel mogelijk mensen en bedrijven aan te moedigen heeft de gemeente sinds 1 maart een stimuleringsregeling aardgasvoertuigen. Bij aankoop van een nieuw aardgasvoertuig kan iedereen een gratis tanktegoed van 1.000 kg aardgas (ter waarde van ongeveer 700 euro) aanvragen.

Stimuleringsregeling
Bij aanschaf van een aardgasvoertuig kan iedereen die zich aanmeldt en aan de voorwaarden voldoet een halfjaarlijks vergoeding krijgen voor de eerste 1.000 kg getankte aardgas. Deze brandstofhoeveelheid is vergelijkbaar met 1.000 liter diesel. Voor een gemiddelde automobilist is dat een jaar gratis auto rijden. Ruim 100 auto´s komen in aanmerking voor de regeling. De exacte voorwaarden en een aanvraagformulier staan op de website van de gemeente Tilburg (www.tilburg.nl/aardgas). Marieke Moorman, wethouder Milieu: "We hopen dat door de stimuleringsregeling nog meer Tilburgse bedrijven en instellingen, maar ook particulieren gaan rijden op aardgas. Sinds maart hebben we veertien aanvragen gehad. Twaalf aanvragen voldeden aan de voorwaarden. Dit betekent dat er nog ruim ¤ 70.000,- euro subsidie over is."

Gratis wagenparkscans
De gemeente Tilburg biedt voor bedrijven en instellingen die willen weten wat het rijden op aardgas oplevert, een gratis wagenparkscan aan. In deze scan wordt exact doorgerekend wat de voordelen van deze brandstof kunnen zijn binnen de bestaande bedrijfsvoering. Voor meer informatie ga naar www.tilburg.nl/aardgas.

Aardgastankstation
Aardgas kan getankt worden bij het tankstation van ABC Tankstations aan de Goirke Kanaaldijk 28. Op dit moment rijden er ruim 30 voertuigen op aardgas. De gemeente gaat de komende jaren haar wagenpark verder vervangen door aardgasvoertuigen. Er zijn in Nederland 14 aardgastankstations. In andere Brabantse steden en de rest van Nederland zijn al vergevorderde plannen om meer openbare aardgasvulpunten te openen, zodat een landelijk dekkend netwerk aan het ontstaan is.

Schone lucht geef je door
Rijden op aardgas is schoon en daarom één van de maatregelen uit het Tilburgse luchtkwaliteitsplan. Andere maatregelen zijn onder andere het bevorderen van de doorstroming van het verkeer en de milieuzone. Door het uitvoeren van dit plan kan Tilburg voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.


---