Ingezonden persbericht


Besluit Heiligenbergerbeekdal te Amersfoort

Amersfoort, 8 juli 2009

De nacht van 7 op 8 juli 2009
Een meerderheid van de Raad heeft besloten om in Het Heiligenbergerbeekdal
- een skeelerbaan aan te leggen op het ijsbaanterrein,
- achterstallig onderhoud aan te pakken,

- de resterende ruimte zo groen mogelijk in te richten,
- 64 appartementen op de sportfondsenbad locatie en
- ca 300 appartementen op de St. Elisabeth ziekenhuislocatie te bouwen,

De BurgerPartij Amersfoort(BPA), Jouw Amersfoort(JA) en de Socialistische Partij stemden tegen het raadsvoorstel. De SP stemde tegen omdat zij op de St. Elisabeth voor een groot deel sociale woningbouw wenste. De BPA en JA stelden de budgettaire noodzaak om juist in het beekdal te bouwen ter discussie en pleitten voor een onbebouwd beekdal. Een motie van Groenlinks en het CDA om zich nu nog niet vast te leggen op de aantallen appartementen haalde het niet.

Het was een onrustige en lange vergadering met veel moties en amendementen, die het allemaal niet haalden.

Wij betreuren dit besluit ten zeerste
Amersfoort kreeg met dit burgerinitiatief voor een stadspark de "buiten"kans zich echt als groenste stad van Europa te profileren en geschiedenis te schrijven. Het kortstondige financiële gewin won het van een duurzamer geluk. Helaas gebeurt dit maar al te vaak. Wij kunnen eigenklijk niemand feliciteren. Allen hebben deze avond volgens ons verloren.

Hoe nu verder?

- We zien uit naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Hopelijk kunnen de kansen zich keren. Bij enkele verworpen en teruggetrokken amendementen zagen wij namelijk wel bij verschillende politieke partijen lichtpuntjes, die helaas midden in deze nacht snel uitdoofden. Wij hopen dat deze lichtjes terug zullen komen in de verkiezingsprogramma's.
- Wij zullen onze uiterste best doen om het financiele gat, wat er volgens de gemeente gaapt, te helpen dichten om op deze manier toch een historisch stadpark te kunnen realiseren.
- Wij hebben weer een breed strategisch overleg gepland voor de vervolgstappen.
- Op 1 augustus kunt u de beekberichten weer tegemoet zien met de onder andere de volgende onderwerpen: Budgettaire rariteiten, Voortschrijdend inzicht en Hadden we maar! Dus blijf ze lezen.

We houden goede moed, hoe triest momenteel de vlag er volgens ons nu bijstaat. We rekenen op uw onuitputtelijke steun.

Hartelijk dank voor al uw hulp tot nu toe. We zijn in een andere fase terecht gekomen. Helaas.