Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

www.westfrieseomringdijk.nl digitale poort tot Noord-Hollands monument

Haarlem - 9 juli 2009. De opening van theaterfestival Karavaan vandaag in Schellinkhout op de Westfriese Omringdijk is het startschot voor de website www.westfrieseomringdijk.nl. De website is de digitale poort tot informatie over de unieke geschiedenis, de culturele evenementen en plannen voor ruimtelijke ontwikkelingen op en rond de dijk. De Westfriese Omringdijk, waaraan steden als Medemblik, Hoorn, Alkmaar en Enkhuizen liggen, is de komende vier jaar het podium voor kunst, cultuur, sport en recreatie.

De 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk is een beeldbepalend monument in Noord-Holland en een van de oudste dijken van ons land. De dijk is het symbool van de eeuwenlange strijd van de Westfriezen tegen het water. Vanwege de grote historische en landschappelijke waarde gaan de Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de 800 jaar oude Omringdijk de komende jaren opknappen, behouden en meer zichtbaar maken in het landschap. Tijdens de opknapbeurt worden op de dijk activiteiten georganiseerd zoals de ontwerpwedstrijd de Verbinding van het Gat van Schagen, de plaatsing van het kunstwerk WAAKZAAM bij Kolhorn, een hoofdrol voor de dijk in theaterfestival Karavaan en de start van een verhalenproject over de Westfriese Omringdijk.

Verhalen over de dijk
Een manier om de invloed van de Omringdijk op het leven van de mensen te tonen is het verzamelen van verhalen en beelden van en over mensen, tradities, gewoonten, historische plekken en gebeurtenissen in West Friesland. Gebundeld en gerangschikt vormen zij een culturele biografie. Heeft u een mooi of boeiend verhaal of beeld van de Westfriese Omringdijk, vroeger en nu? Laat uw bijdrage aan de biografie achter op www.westfrieseomringdijk.nl. Theaterfestival Karavaan gebruikt dijkverhalen als basis voor het project Kijk op de Dijk. Meer informatie is te vinden op www.karavaan.nl.

Ontwerpwedstrijd de Verbinding
Op 18 maart jl. ging de ontwerpwedstrijd De Verbinding van start voor publiek en professionele ontwerpers om tot een goed idee voor het sluiten van het gat in de dijk bij Schagen te komen. U kunt stemmen en meebepalen wie de publiekswinnaar is. De inzendingen zijn tussen 15 en 23 juli in het gemeentehuis van Schagen te bekijken. Op dezelfde locatie wordt op 26 juli om 16.00 uur de beste publieksinzending bekend gemaakt. De winnaar ontvangt ¤ 2.000,-- voor dit beste idee. Ook wordt de beste professionele iinzender bekend gemaakt.

Kunst en Cultuur Noord-Holland en Cultureel Erfgoed Noord-Holland voeren, in opdracht van de Provincie Noord-Holland de redactie van www.westfrieseomringdijk.nl. Genoemde partijen werken nauw samen met gemeenten, erfgoedorganisaties en culturele instellingen om de dijk als landmark te promoten en regionale samenwerking te bevorderen.