Ingezonden persbericht

Persbericht 9 juli 2009

Tijdens de zomervakantie is er genoeg te beleven in Nieuw Land!

Lelystad - Het is zomervakantie in Nieuw Land! Naast de vaste presentaties en activiteiten is er in de zomervakantie nog veel meer te doen. Zo heeft Nieuw Land een primeur in Lelystad met het vertonen van een zwijgende film, maar er is ook een lezing, memoriespel of een speurtocht, helemaal in het teken van de nieuwe tentoonstellingen. Voor ieder wat wils!

Nieuw is de vaste tentoonstelling 'Vergane Schepen', in de Schokbetonschuur van Nieuw Land. Een tentoonstelling over scheepsarcheologie in Flevoland met als middelpunt de ventjager, het wrak van een vistransportschip dat begin 18e eeuw voer op de Zuiderzee. In het teken van Vergane Schepen is er op 26 juli de zwijgende film 'Het wrak op de Noordzee' te zien. De film dateert van 1915 laat het verhaal zien van Marie, die haar ware liefde verliest bij schipbreuk. De film begint om 14.00 uur. Dan is er op 2 augustus een lezing over onderwaterarcheologie, met name over de methoden en technieken die gebruikt worden bij onderwateropgravingen, maar ook over de conservering en restauratie. Ook wordt er dan een film vertoond over de Scheurrak SO1, een uitzonderlijk goed geconserveerde wrak van een laat-zestiende eeuwse koopvaarder op de bodem van de Waddenzee.

Ook is er de tentoonstelling 'Schokland Werelderfgoed'. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland op last van de regering werd ontruimd. Met 'Schokland Werelderfgoed' staat Nieuw Land stil bij deze gebeurtenis. De presentatie is tot en met 16 augustus te bezichtigen. Nu het vakantie is, is er een Schokker speurtocht met natuurlijk een leuke prijs voor iedereen! Ook kun je het memoriespel 'Memories van Schokland' spelen en op gezette tijden speelt er een film over de ontruiming van Schokland. Stichting Kindercentra Lelystad (SKL) biedt variabele opvang voor kinderen van 2 - 12 jaar voor bezoekers van Nieuw Land of omgeving.

Kortom, zomervakantie in Nieuw Land; je hoeft je geen dag te vervelen!



Ingezonden persbericht