Ingezonden persbericht

Bouwschema Ziggo Dome bekend

Amsterdam, 9 juli 2009 - De voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de nieuwe muziektempel Ziggo Dome pal voor de Amsterdam ArenA zijn gestart. Om het bouwterrein vrij te maken is begonnen met de aanleg van een tijdelijke oprit tussen de Holterbergweg en de Burgemeester Stramanweg. De bestaande verbinding tussen deze wegen deelt het bouwterrein in tweeën en wordt verwijderd. Stadsdeel Zuidoost verwacht dat de werkzaamheden nauwelijks tot verkeershinder leiden. Zowel de ArenA en het Transferium als de toerit naar de rijksweg A2 blijven bereikbaar voor alle automobilisten.

De bouw van de Ziggo Dome vindt plaats in fasen. Het begint met de bouw van een parkeergarage onder de concertzaal, gerealiseerd door de gemeente Amsterdam. De verwachting is dat deze werkzaamheden starten in november en ongeveer 7 maanden in beslag nemen. Daarna start de bovenbouw.

De totale bouwtijd, van start tot oplevering bedraagt zo'n 22 maanden. De Ziggo Dome gaat ruimte bieden aan 15.600 bezoekers en overbrugt het gat tussen de kleinere zalen en de grote voetbalstadions. Van alle concerten ter wereld vindt meer dan de helft plaats in vergelijkbare concertlocaties. De Ziggo Dome verwacht dan ook vaak te worden ingepland door internationale concertorganisatoren.

De totale investering in de Ziggo Dome bedraagt ¤ 60 miljoen. De helft daarvan wordt verstrekt door de Rabobank als hypothecaire lening. ¤ 10 Miljoen wordt ingebracht door de initiatiefnemers en voor het resterende deel van de financiering worden obligaties uitgeven.

De obligatielening van de Ziggo Dome heeft grote belangstelling, bleek op een informatiebijeenkomst. Ruim 200 belangstellenden lieten zich informeren over de exploitatie van de Ziggo Dome en de kenmerken van de obligatielening.

Eind juli wordt de uitgifte van de eerste tranche obligaties verwacht. De dan uit te geven obligaties zijn vanaf dat moment rentedragend met een rendement van 9% per jaar. Voor particuliere beleggers is het mogelijk in te schrijven op 500 obligaties van ¤ 20.000 (exclusief emissiekosten), met een minimale afname van drie stuks.

De Ziggo Dome is speciaal ontwikkeld voor versterkte muziekconcerten van (inter)nationale artiesten; de geluidsisolatie beperkt de galmtijden tot een minimum, met een zogenoemde 'droge' akoestiek tot gevolg. Dankzij het 'single purpose design, multi use' principe is dit comfortabele muziektheater ook geschikt voor familie-entertainment, sportmanifestaties, productpresentaties, galadiners, televisieshows en musicals. Per jaar worden naar verwachting 100 evenementen georganiseerd voor 1,2 miljoen bezoekers.

Noot voor de redactie,