Ingezonden persbericht

09/07/2009

Gouverneur Cathy Berx ontwikkelt ondersteuningsmiddel voor lokale zorgmeldpunten bij Mexicaanse griep

Provinciegouverneur Cathy Berx ondersteunt gemeenten bij uitbouw van gemeentelijke call centers.

----------
Om zich voor te bereiden op een grotere opstoot van het Mexicaanse griep virus in ons land vraagt de FOD Volksgezondheid aan de gemeenten om een lokaal zorgmeldpunt en call center uit te werken. In deze call centers zullen telefoons aangenomen worden van de lokale bevolking en huisartsen. Ook in de provincie Antwerpen bereiden gemeenten zich voor op het ergste. Provinciegouverneur Cathy Berx besliste een computertoepassing te laten ontwikkelen door CIPAL die gemeenten zal ondersteunen bij de uitwerking van een lokaal call center.
De toepassing zal net als de lokale zorgmeldpunten enkel opgestart worden indien de huisartsen de gevolgen van de Mexicaanse griep niet meer aankunnen. De lokale call takers kunnen invoeren wie er belt en waarom hij belt. Dit kan aangevuld worden met verdere opmerkingen, zoals wie nood heeft aan medische verzorging, thuiszorg, maaltijden... Op die manier kan de nodige informatie gecentraliseerd worden per gemeente. Ook het agendabeheer van de verschillende dokters binnen een gemeente kan in de toepassing opgenomen worden.
Al deze functies worden volgens de instructies van de FOD Volksgezondheid ingevuld.

De toepassing zal een module worden binnen het veiligheidsplatform Organisatie Snelle Redding (OSR). Dit platform maakt het mogelijk voor hulpdiensten om tijdens een noodsituatie met elkaar te communiceren via een logboek. Verder bevat het actuele crisisinformatie en een databank met alle contactgegevens die men nodig kan hebben tijdens een noodsituatie. Het geheel werkt binnen het bestaande crisisportaal zodat de noodzakelijke beveiligingen en privacy verzekerd kan worden. Net zoals OSR, zal deze module door CIPAL ontwikkeld worden.

Voor algemene vragen rond het griepvirus, kan men nog steeds terecht op www.influenza.be of in het federaal call center Influenza: 0800 99 777.



Ingezonden persbericht