Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn krijgt vijf stille superzuinige elektrische stadsbussen Eerste Whisper in straatbeeld Apeldoorn te zien

Vandaag, 9 juli 2009, is de eerste van de vijf hybride elektrische stadsbussen in Apeldoorn in het stadsbeeld te zien geweest. Stichting TheWhisper heeft symbolisch de eerste bus aan Veolia en de gemeente Apeldoorn voor het gemeentehuis op het Marktplein van Apeldoorn overhandigd. Na testritten met haar chauffeurs neemt Veolia de bus op in haar dienstregeling. De hybride elektrische stadsbus is ook wel bekend als de Whisper.

De komende twee jaar zet Veolia vijf Whispers in op lijn 11 Malkenschoten - Stadhoudersmolen. Deze buslijn hanteert een halfuur dienstregeling en ontsluit de gebieden Stadhoudersmolen, Vlijt en Kanaalzone Zuid in Apeldoorn. Lijn 11 produceert van maandag tot en met vrijdag dagelijks 23 ritten in beide richtingen. Studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen zullen gedurende deze periode de bussen intensief monitoren.

Het bijzondere van de Whisper is dat deze wordt gevoed uit een batterijpakket dat bovenop het dak is geplaatst. De batterijen worden 's nachts opgeladen met groene stroom. Tijdens de rit zorgt een kleine schone dieselmotor voor het bijladen van de batterijen. Hierdoor verbruikt de Whisper naar verwachting 50 % minder brandstof, waardoor de bus met een volle tank bijna twee keer de afstand aflegt van een normale bus. Verder produceert deze bus veel minder geluid dan een gewone bus en stoot bijna 50% minder uitlaatgassen uit. Het geluid heeft het niveau van een conversatie tussen twee personen (circa 55 decibel). Om te voorkomen dat men de bus niet hoort aankomen is de Whisper preventief uitgerust met een trambel.

De bus gebruikt nog geen vierde van het vermogen van een gewone stadsbus en verspilt geen energie als deze stil staat in tegenstelling tot een traditionele stadsbus. Dit komt omdat de Whisper wielen heeft die speciale motoren bevatten: de zogenaamde wielnaafmotoren. Iedere keer dat de bus remt geven deze wielen energie terug aan de set batterijen op de bus. De motor krijgt zo indirect weer energie terug van de wielen.

Het testen van de Whisper in Apeldoorn wordt mogelijk gemaakt door de Stichting TheWhisper. Dit is een samenwerkingsverband tussen de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, Veolia Transport, het Apeldoornse engineeringsbedrijf e-Traction en Eneco. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.