Gemeente Den Haag

49ste Internationale Rozenconcours in Westbroekpark

Donderdag 9 juli 2009 wordt voor de 49ste keer het internationale Rozenconcours van Den Haag gehouden in het Westbroekpark. Ongeveer 50 rozenrassen dingen mee naar de prijzen, waaronder de Gouden Roos. De prijzen van het concours worden door wethouder Rabin Baldewsingh uitgereikt tijdens het Festival des Roses, de feestelijke afsluiting van het Rozenconcours.

Het Internationale Rozenconcours is onderdeel van een serie concoursen die deze maanden in heel Europa plaatsvinden. Een vakjury keurt de rozen in het Westbroekpark een aantal keer per jaar op eigenschappen als kleur, blad en groeiwijzen. Op de dag van het concours wordt deze vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury verricht de laatste keuring. Er wordt gekeurd in verschillende categorieën als: trosrozen, grootbloemige rozen, park-/heesterrozen, patiorozen en klimrozen. In iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond met de Gouden Roos van de stad s-Gravenhage.

Festival des Roses
Het Rozenconcours wordt sfeervol afgesloten met het Festival des Roses. Dit festival is voor iedereen gratis toegankelijk. Het festivalterrein is in het Westbroekpark aan het einde van de Kapelweg.

Tijdens het festival kan er genoten worden van diverse muziekstijlen. In het programma staan onder andere: Percossa Rebels of Rhythm, Vitobrothers met hun movie-music experience "ROSES" en Kara Dara met caribbean, funky celebration of African Music!
Tijdens deze avond worden ook de drie grootste prijzen van het Rozenconcours uitgereikt aan de kwekers.

Om het feest helemaal compleet te maken is het mogelijk om een picknickmand te huren. Deze mand is gevuld voor twee personen en is te reserveren via www.denhaag.nl/rozenconcours. Reserveren is mogelijk tot uiterlijk 7 juli.

Publieksprijs
Ook dit jaar gaat er een prijs naar de favoriete roos van het publiek. Tot 5 juli kan iedereen zijn of haar favoriete roos uitkiezen in het rosarium van het Westbroekpark. Via het stemformulier, dat te verkrijgen is via www.denhaag.nl/rozenconcours of bij de ingang van het rosarium, kan er gestemd worden. Wanneer u stemt op uw favoriete roos kunt u een Vip-arrangement winnen voor 2 personen. Dit arrangement bestaat uit een verzorgde feestavond (o.a. een luxe diner) op donderdag 9 juli tijdens het Festival des Roses, waar u samen met wethouder Rabin Baldewsingh en de eindredacteur van de Posthoorn de Publieksprijs uitreikt.

Geurkeuring
Op maandag 6 juli en op donderdag 9 juli vinden de geurkeuringen plaats. Om kwekers aan te moedigen extra aandacht te geven bij het kweken van nieuwe rozenrassen aan de geur, wordt de Geurprijs uitgereikt. Voor meer informatie over het Internationale Rozenconcours en het Festival des Roses, zie: www.denhaag.nl/rozenconcours