Universiteit van Amsterdam

Prins van Oranje opent conferentie 'People and the Sea V'

UvA en Wageningen UR organiseren vijfde internationale MARE-conferentie

Dalende visstanden, stijging van de zeespiegel en verstedelijking zijn enkele van de problemen die zich in kustgebieden over de hele wereld voordoen. Hoe gaan kustbewoners en beleidsmakers om met de onzekerheden die hen omringen en hoe passen zij zich aan de talloze veranderingen aan? Deze vragen staan centraal tijdens de MARE-conferentie People and the Sea V: Living with Uncertainty and Adapting to Change, die plaatsvindt van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 juli, 2009. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verricht de opening van de conferentie op donderdagochtend 9 juli in de Waalse Kerk in Amsterdam. Daarbij houdt hij, in zijn functie van voorzitter van de Adviescommissie Water, een toespraak. De conferentie wordt georganiseerd door het Centre for Maritime Research (MARE), een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam en Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Tweejaarlijks komen circa 150 sociaal-wetenschappers en beleidsmakers, die zich bezighouden met de relatie tussen mens en zee, bijeen op de internationale MARE-conferentie. Het thema is dit jaar de onzekerheid van ecologische en menselijke processen, en de noodzaak van voortdurende beleidsaanpassing. Dalende visstanden, veranderende omgevingen, stijging van de zeespiegel, toenemende verstedelijking, en snelle kustgebiedontwikkeling zorgen voor nieuwe bedreigingen en kansen voor de kustbewoners. Een duidelijke uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen enerzijds het veiligstellen van het ecosysteem en anderzijds het rekening houden met menselijke belangen, waaronder economische ontwikkeling.

Keynotes
Keynote-spreker op donderdag 9 juli is prof. Edmund Penning-Rowsell, hoofd van het Flood Hazard Research Centre van Middlesex University. Onder de titel What Price the Protection of London from the Sea? gaat hij in op de dreiging van de zeespiegelstijging voor de Thames in Londen. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli zijn er keynotes door respectievelijk prof. Alpina Begossi, directeur van het Fisheries and Food Institute (Brazilië) en prof. Fikret Berkes, hoofd van het Natural Resources Institute van de University of Manitoba (Canada).

Policy Day
Deltagebieden zijn zeer kwetsbaar voor klimaatverandering en zeespiegelstijging. Hun hoge bevolkingsdichtheid en grote economische waarde vragen om serieuze aandacht. Daarom wordt de conferentie voorafgegaan door een Policy Day - Dealing with Sea-level Rise in Deltaic Regions: an International Comparison - op woensdag 8 juli. Op deze beleidsdag gaat het over de internationale betekenis van het recente rapport van de Deltacommissie Samen werken met water. Wetenschappers en beleidsmakers bespreken hoe relevant de aanbevelingen van de Deltacommissie zijn voor landen in Europa en in Azië, en wat wij in Nederland van ervaringen uit andere landen kunnen leren.

Tijd en locatie

De conferentie wordt op donderdag 9 juli om 10.30 uur geopend in de Waalse Kerk, Walenpleintje 159, Amsterdam. Het middagprogramma op 9 juli, en de onderdelen op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli vinden plaats in de Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam. De Policy Day is op woensdag 8 juli, van 09.00 tot 17.00 uur, in de Waalse Kerk.

Verwijzingen
www.marecentre.nl