Gemeente Barendrecht

Burgemeester Van Belzen geeft startsein camerabeveiliging

Barendrecht (donderdag 2 juli 2009) - Op donderdag 9 juli geeft burgemeester Jan van Belzen in het gemeentehuis het officiële startsein voor een uniek camerasysteem op de Barendrechtse bedrijventerreinen. Dit moet de veiligheid tot een optimaal niveau brengen. Burgemeester Van Belzen is voorzitter van de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Barendrecht (CBBB) die samen met het beveiligingsbedrijf Trigion zorgt voor de uitvoering en de sturing van de beveiliging op de bedrijventerreinen.

Met de introductie van cameratoezicht is er sprake van een compleet pakket om criminelen te weren. In 1996 is de gemeente Barendrecht al gestart met het opzetten van de collectieve beveiliging op de bedrijventerreinen in samenwerking met de ondernemers. Vanaf nu wordt er niet alleen gesurveilleerd, maar wordt alles ook geregistreerd door camera's. Op dit moment nemen bijna driehonderd bedrijven deel aan de collectieve beveiliging. Het cameratoezicht wordt doorgevoerd op alle bedrijfsterreinen in Barendrecht en het vrachtwagenparkeerterrein aan de noordkant van de gemeente.

Tweeledige werking
De collectieve beveiliging heeft een tweeledige werking. In eerste instantie heeft het een preventieve werking door de kennisgeving van de beveiliging door de borden bij de toegangswegen. Tevens vergroot de collectieve beveiliging de pakkans van de daders bij inbraken. Een bijkomend voordeel van de collectieve beveiliging is dat de prijzen voor de beveiliging per bedrijf relatief laag zijn doordat de beveiliger door de bedrijven gezamenlijk worden gefinancierd.

Snelle reactie
Trigion tilt de beveiliging van bedrijventerreinen naar een hoger niveau met de inzet van intelligente camera's. De camera's detecteren automatisch als er iets aan de hand is en slaan dan alarm. Met de komst van de camera's wordt ieder voertuig en persoon al bij betreding van een bedrijventerrein opgemerkt. De camera's herkennen auto's, kentekens en gezichten en surveilleren vervolgens gericht. De camera's zijn aangesloten op een meldkamer waar iemand zit die de beelden kan zien als er iets wordt waargenomen dat afwijkt. De surveillanten van Trigion kunnen de beelden van de camera's rechtstreeks bekijken met behulp van zakcomputers. Hierdoor kunnen de surveillanten snel reageren op verdachte zaken.


---

Noot voor redacties