Woonbond


08-07-2009

Woonbond blij met nieuwe onafhankelijke visitatiestichting

Morgen, 9 juli wordt de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland gepresenteerd. De nieuwe visitatiestichting, die de prestaties van corporaties maatschappelijk toetsbaar moet maken, is een gezamenlijk initiatief van de Woonbond, Aedes, VTW (Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties) en het ministerie van WWI. Alle 450 corporaties moeten zich ten minste eens in de vier jaar laten visiteren.

De Woonbond is blij met de nieuwe visitatiestichting. Woonbonddirecteur Ronald Paping: Het is een goed voorbeeld van hoe de partijen in de sector gezamenlijk iets moois van de grond kunnen tillen. Visitatie is een prima middel om de verantwoording die corporaties over hun prestaties afleggen aan lokale belanghouders, te verbeteren. Voor huurders is dit daarmee een belangrijk instrument.

De visitatiestichting krijgt tot taak de visitatiemethodiek te beheren en te ontwikkelen. Daarnaast zal de stichting de kwaliteit van de visitaties bewaken, onder meer door accreditatie en licenties voor aanbieders van visitatie. De stichting vormt daarmee de spil waaromheen visitatie bij woningcorporaties zal worden georganiseerd. De visitaties leveren harde uitspraken op over het maatschappelijk presteren van corporaties: of ze hun eigen ambities en doelen waarmaken, in welke mate ze de lokale volkshuisvestelijke problemen oplossen, of ze hun geld goed besteden en niet oppotten en hoe maatschappelijke belanghebbenden, zoals bewoners en gemeenten over hun prestaties denken. De resultaten van de visitaties, uitgevoerd door geaccrediteerde visitatiebureaus, zijn publiek openbaar. Steven de Waal wordt voorzitter van de raad van toezicht van de nieuwe stichting.