Gemeente Harderwijk


Meer taken voor gemeente in rioleringszorg

09/07/2009

Met de komst van de Wet Verankering en Bekostiging Gemeentelijke Watertaken in januari 2008 heeft de gemeente op het gebied van de riolering extra taken gekregen. Hoe de gemeente deze taken wil invullen staat in de nieuwe Module Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) Deze vormt een aanvulling op het al bestaande GRP 2005-2015.

Het rioleringsplan beschrijft wat de gemeente moet doen om de riolering op orde te hebben. De Wet Milieubeheer verplicht de gemeente periodiek zoân rioleringsplan op te stellen. Want riolering is nodig om afvalwater af te voeren uit de woonomgeving, om wateroverlast tegen te gaan en om het milieu te beschermen. Door inspecties, regelmatig onderhoud en vervanging moet de kwaliteit op peil blijven.

De nieuwe wetgeving verbreedt het âtraditioneleâ taakveld rioleringszorg naar gemeentelijke watertaken in stedelijk gebied. Tot
1 januari 2008 had de gemeente alleen voor de inzameling en transport van afvalwater de zorg. Deze is nu gesplitst in een zorgplicht voor:
1. opvang en transport van stedelijk afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie;

2. Het inzamelen en verwerken van het overtollige afvloeiende hemelwater.
Bovendien is er nu een derde zorgplicht toegevoegd: de grondwaterzorgplicht:

3. wanneer er in een bepaald gebied structureel nadelige gevolgen optreden ten gevolge van de grondwaterstand, dan is het de gemeente die hierover de regie moet voeren.

Hoe intensief de gemeente deze nieuwe taken invult is een keuze van de gemeenteraad. De raad koos eind 2008 voor de gemiddelde variant. De extra zorgplichten die hieruit voortvloeien zijn nu uitgewerkt in het Verbreed GRP en als module aan het bestaande gemeentelijk rioleringsplan toegevoegd. Deze module ligt voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Na de inzagetermijn beslist de raad definitief over het rioleringsplan. Informatie: afd. Inrichting openbare ruimte, tel. 411 432.

Rioolheffing

De nieuwe taken vergen extra geld. De nieuwe wet verplicht gemeenten om per 1 januari 2010 een zogeheten rioolheffing in te voeren. Deze komt in de plaats van het huidige rioolrecht. In de nieuwe rioolheffing zijn ook de nieuwe extra taken voor hemelwater en grondwater opgenomen. Berekend is dat dit leidt tot een verhoging van de rioolheffing voor woningen met zoân acht tot tien euro per jaar en voor niet-woningen tot 12 à 15 euro, maar of deze meerkosten aan de belastingbetaler worden gepresenteerd is afhankelijk van de wijze waarop de kosten worden gedekt.


____________________