Provincie Noord-Holland

Nieuw treinstation Halfweg-Zwanenburg

9-7-2009

De provincie Noord-Holland, NS, ProRail en de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben een overeenkomst gesloten over het nieuwe station Halfweg-Zwanenburg.

Het station wordt gebouwd door ProRail bij de voorziene vestiging van Sugar City, de voormalige CSM suikerfabriek. Het bevindt zich langs het spoor tussen de stations Haarlem Spaarnwoude en Amsterdam Sloterdijk.

Met ingang van medio december 2011 stopt NS met twee sprinters per uur op dit nieuwe station. Halfweg-Zwanenburg is het zesde station dat wordt geopend binnen de samenwerkingsovereenkomst Noordvleugel-Spoorsector van 13 juli 2006.
Het station krijgt een voetgangersbrug die over het spoor wordt gebouwd en die de twee perrons met elkaar verbindt. De provincie Noord-Holland regelt een gelijkvloerse kruising van de N200 voor voetgangers en fietsers tussen het terrein van Sugar City en het station. De gemeente Haarlemmermeer zorgt voor een brug voor voetgangers en fietsers over de Ringvaart ten behoeve van de bereikbaarheid van het station voor onder andere de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude realiseert alle benodigde voorzieningen in de openbare ruimte. Er komt een verbindingsroute voor voetgangers en fietsers over het terrein van Sugar City tussen de te maken brug over de Ringvaart en het station. Het voorplein en een goede toegankelijkheid van het station maken daar onderdeel van uit. Ook zorgt de gemeente voor een P+R-terrein (Park + Ride) met een capaciteit van 150 parkeerplaatsen. Het P+R-terrein ligt binnen 250 meter van de ingang van het station met een directe aansluiting naar het station. De financiering hiervan zal nader worden uitgewerkt door de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, NS en de provincie Noord-Holland.

Nieuwsredactie