Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Juli

Aluchemie verduurzaamt smeltovens

07-07-2009

Aluchemie in het Botlekgebied heeft een wereldprimeur. De nieuwe rookgasreiniger haalt 98 procent van de giftige PAKs uit de uitstoot van drie smeltovens. Het bedrijf investeerde ruim 28 miljoen euro in de installatie.

'U kunt trots zijn op deze installatie,' zei Cramer. 'Met deze investering toont Aluchemie aan dat het met de drie p's van people, planet en profit wel goed zit'. Cramer zegde toe zich binnen de EU in te spannen om de rookgasreiniger tot best beschikbare technologie uit te laten roepen. Dan zou iedere fabriek in Europa een vergelijkbare installatie moeten krijgen. Aluchemie ontwikkelde de technologie in eigen huis, samen met een Oostenrijks ingenieursbureau. Het bedrijf denkt het concept te kunnen exporteren.

De aanwezige werknemers van Aluchemie zijn enthousiast over de nieuwe installatie. 'Als je er aan het werk moet, kom je er schoon op en ga je er schoon af,' zegt een van hen. Met een blik op de zwartgeblakerde voormalige schoorsteen: 'dat was vroeger wel anders.'

PAK's kunnen een onaanvaardbaar risico zijn voor de gezondheid en het milieu. Ze ontstaan door de onvolledige verbranding van organische materiaal, zoals fossiele brandstoffen, voedingsmiddelen en hout. Er zijn enkele honderden verschillende PAK's, die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Sommige PAK's hechten zich aan de bodem en kunnen zo de bodem vervuilen.

Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. Het zet zich in (Regering.nl) voor een duurzame samenleving, waarin de leefomgeving duurzaam op orde is en de negatieve gevolgen van onze productie en consumptie zoveel mogelijk zijn beperkt.

Zie ook


* PAK's en andere vervuilende stoffen in de bodem (Milieucentraal.nl)

Foto