Woningmarkt trekt licht aan in tweede kwartaal

09/07/2009 10:00

NVM Service B.V.

NVM: Nog geen sprake van structurele opleving

Woningmarkt trekt licht aan in tweede kwartaal

26% meer woningen verkocht dan in 1ste kwartaal 2009, maar 33% minder woningen verkocht dan in 2de kwartaal 2008

Nieuwegein, 9 juli - Na drie kwartalen van prijsdaling en afname van het aantal transacties zijn er in het tweede kwartaal in totaal 32.000 woningen verkocht (24.545 door NVM-makelaars), een stijging van 26 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. De prijs van een gemiddelde woning is gestegen met 1,4 procent. Niettemin ligt het aantal verkochte woningen 33 procent onder het tweede kwartaal van 2008. De prijs van de gemiddelde woning bedraagt 225.000 euro tegenover 219.000 euro in het eerste kwartaal van 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2009, die vandaag is gepresenteerd.

De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig.

Eerste schok overleefd

NVM-voorzitter Ger Hukker: "De consument lijkt de eerste schok van de kredietcrisis te hebben overleefd en stelt de aankoop niet langer uit. Dat lijkt goed nieuws, maar nog steeds is het aantal verkopen 33 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Ook liggen de prijzen gemiddeld 5,6 procent lager dan een jaar geleden."

Of de opleving doorzet, hangt van vele factoren af, zoals met name de macro-economische ontwikkeling en de toename van de werkloosheid. De NVM houdt ondanks de opleving in het tweede kwartaal vast aan de prognose van 5 procent prijsdaling over heel 2009. "Ten aanzien van het aantal transacties sluit ik niet uit dat de komende kwartalen nog behoorlijk kunnen tegenvallen."

Aanbod neemt toe, consument heeft steeds meer keuze

Er komen steeds meer woningen op de markt. In het tweede kwartaal van 2009 staan in totaal 162.000 (bestaande) woningen op de markt. Van dit aanbod staat de gemiddelde woning inmiddels gemiddeld 182 dagen op de markt te koop, ofwel een half jaar. 21 Procent van de woningen staat inmiddels een jaar of langer op de markt. Er zit een groot verschil tussen de voorraad te koop staande woningen en hetgeen verkocht wordt. De gemiddelde prijs voor de verkochte woning bedraagt zoals gezegd 225.000 euro, terwijl de woningen die nog op de markt zijn een gemiddelde vraagprijs kennen van 306.000 euro. Een consument heeft, wanneer hij op zoek gaat naar een woning, inmiddels gemiddeld de keuze uit 15 woningen. Dit verschilt sterk per regio en per type woning.

Prijs dure en goedkope huizen stijgt

De toename van het aantal te koop staande woningen leidt in het tweede kwartaal niet tot een gemiddelde prijsdaling. De m2-prijzen voor zowel de dure als de goedkope woningen stijgen. De prijsstijging van de dure woningen (de bovenste 25 procent) ligt met 1,6 procent boven de 1,1 procent voor de goedkopere woningen (onderste 25 procent).

Na het duidelijk oplopen van het verschil tussen vraag-en verkoopprijs in de voorgaande kwartalen neemt in het tweede kwartaal dit verschil weer iets af (zie grafiek). 70 procent van de verkochte woningen wordt vanuit de oorspronkelijke vraagprijs verkocht. Het percentage woningen met een verkoopprijs boven de vraagprijs is in het tweede kwartaal van 2009 met 0,7 procentpunten gestegen naar 3,1 procent.

Prijsverschillen per regio

Zoals altijd verschilt de prijsstijging in de verschillende regio's. Er zijn significante verschillen tussen de 76 NVM-regio's. Hukker: "Wat opvalt in de markt is dat juist woningen met een scherpe vraagprijs, in een perfecte staat van onderhoud verkerend en op een goede locatie liggend vandaag de dag het snelst verkocht worden."

Voorzichtig voorspellen

Voor makelaars zijn en blijven het voorlopig nog zware tijden. Gemiddeld draaien de NVM-leden circa 40 procent minder omzet dan vorig jaar. Hukker: "Er wordt iets meer verkocht, maar we staan nog niet te juichen. Dat betekent dat makelaars tot het uiterste geprikkeld worden om goed werk te leveren. Dat levert ook nieuwe dynamiek op. Maar het is onvermijdelijk dat er een herschikking van de markt komt."

Positief effect

Het besluit van het kabinet om de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro is door de NVM met veel enthousiasme ontvangen. Hiermee zijn huizenkopers verzekerd van overheidssteun als zij om welke reden dan ook hun hypotheek niet meer kunnen aflossen. Bovendien profiteren ze van een lagere rente. Hukker: "We hebben maandenlang via verschillende kanalen gelobbyd om dit voor elkaar te krijgen. Dat geeft dan een goed gevoel. We verwachten dat het een positief effect geeft op de huizenmarkt."

Lobby succesvol

De NVM heeft de afgelopen periode verschillende publiekscampagne gevoerd om de huizenmarkt een positieve prikkel te geven. Zo werd de '7-redenen campagne' gelanceerd, waarin aandacht is gevraagd voor onder andere het op gang houden van de woningbouw. Hukker: "Dat het kabinet daartoe ook heeft besloten, stemt ons tevreden. De vraag is of het voor de markt niet te laat is. We zullen scherp blijven monitoren om de druk op het kabinet waar het gaat om deze zo wezenlijke sector van de economie zo hoog mogelijk te houden."

Kloof koop/huur belemmert doorstroming

Zo is er op de Nederlandse woningmarkt een enorme kloof tussen koop en huur. De fiscale bevoordeling in de koopsector heeft de koopprijzen opgedreven. In de huursector zijn de prijzen gedrukt door de huurprijsregulering. Hierdoor is een grote kloof ontstaan die de doorstroming belemmert. Hukker: "Om die doorstroming te verbeteren zou de overheid zijn beleid moeten richten op afschaffing van de overdrachtsbelasting in de koopsector en het vervangen van het huidige woningwaarderingsstelsel ('puntenstelsel') in de huursector door een stelsel, dat deels ook is gebaseerd op de WOZ-waarde van de huurwoning. 'Huren op maat' is daarbij een prima instrument om huren ook weer te koppelen aan inkomen." De NVM blijft zich inzetten voor een integrale aanpak ter bevordering van de doorstroming op de woningmarkt.





http://www.nvm.nl