Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Paul Roos


09/07/2009

Zilveren Waalbrugspeld voor Paul Roos

Paul Roos (79) ontvangt woensdag de Zilveren Waalbrugspeld. Hij is jarenlang als vrijwilliger betrokken bij de wijk Waterkwartier, de Wolfskuil en de Rozenbuurt.

Paul Roos zet zich al van begin jaren zeventig in voor de bewoners van de wijk Wolfskuil.

Hij is een van de initiatiefnemers geweest bij de oprichting van de dierenweide Kobus in de Wolfskuil. Sinds 1970 is hij tevens bestuurslid.

Daarnaast was hij in de jaren zeventig betrokken bij de werkgroep "Wijk in Nood". Deze werkgroep heeft zich beziggehouden met woningverbetering in de Wolfskuil. Ook initieerde deze werkgroep de `verhogingsweigering' en hield hierover `adviesavonden'. De resultaten werden bekend gemaakt in de wijkbode van de Wolfskuil/Rozenbuurt, de Oversteek, die sinds 1971 uit kwam. Paul Roos zat in de redactie van de Oversteek tot begin jaren negentig.

In de jaren zeventig was Paul Roos de beheerder van wijkcentrum Villa-Nova. In de nieuwbouw van het wijkcentrum in 1980 staat een plaquette met zijn naam. Nu is hij nog steeds actief in het wijkcentrum. Hij is medeorganisator van de dansgroep Villa-Nova. Vanaf de jaren tachtig zijn er druk bezochte zondagmiddagen met muziek en dans. Ook is hij sinds de jaren '90 organisator van de Herensociëteit in Villa Nova.

Paul Roos heeft zich ook sterk gemaakt voor de jongeren van de Educatieve Werkplaats van de Diakonie aan de Tweede Oude Heselaan. Tegenwoordig is deze samengevoegd met Sancta Maria aan de Bredestraat. Talloze `ontspoorde' jongeren zijn via een vakopleiding op het betere pad gebracht.

Daarnaast heeft Paul Roos sinds de oprichting in 1990 een belangrijke rol gespeeld in de Stichting Toekomst Oud-West (STOUW) een bewonersorganisatie die in de wijken ten westen van het centrum van Nijmegen initiatieven van wijkbewoners stimuleert en ondersteunt met geld en dienstverlening. Hierbij beperkt hij zijn inzet niet tot de Wolfskuil. Hij is bestuurslid van STOUW en actief in de commissie Knelpuntenfonds. Het STOUW Knelpuntenfonds beheert geld waarmee bewonersgroepen kleine, incidentele activiteiten kunnen organiseren.

Op woensdag 8 juli om 17.30 uur reikt loco-burgemeester Paul Depla de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Paul Roos. De uitreiking vindplaats aan de Koninginnelaan 86 ter gelegenheid van de jaarlijkse barbecue van de Stichting Toekomst Oud-West (STOUW).