Gemeente Hilversum

Hilversumse jongeren geven hun mening via `jongerenenquête'

publicatiedatum: woensdag 8 juli 2009

De vragenlijst wordt elke twee jaar uitgezet in het kader van het jeugdbeleid van de gemeente Hilversum en heeft als doel om ontwikkelingen binnen deze doelgroep te monitoren.

Dit jaar ventileerden bijna vijfhonderd jongens en meiden middels de jongerenenquête hun mening over diverse onderwerpen. Het gemiddelde rapportcijfer dat jongeren aan de gemeente Hilversum gaven, is een 7,46. Dit is nagenoeg gelijk aan het rapportcijfer van 2007.

Wonen en vrije tijd

Ruim de helft van de jongeren tussen de 18 en 22 jaar woont thuis en vindt dit eigenlijk wel prima. 34% van de jongeren in deze leeftijdsgroep wil graag zelfstandig wonen. Omdat ze zelfstandige woonruimte te duur vinden of omdat ze geen woonruimte kunnen vinden, blijft deze doelgroep nog even thuis wonen.

Maar liefst 62% van de jongeren is lid van de bibliotheek en tweederde van de ondervraagden is actief bij een sportvereniging.

Vanaf 16 jarige leeftijd gaat 73% van de jongeren wel eens 's avonds uit in het centrum van Hilversum. In de meeste gevallen bezoeken ze een bar of pakken ze een filmpje.

Best tevreden

Wethouder jeugdzaken Erik Boog: "uit de enquête komt naar voren dat jongeren best tevreden zijn over Hilversum. Natuurlijk zijn er nog genoeg zaken die we kunnen verbeteren. Op alle fronten zijn we daar mee bezig. Zo kijken we hoe jongeren die hulp nodig hebben beter geholpen kunnen worden. Of hoe we meer betaalbare woonruimte voor jongeren kunnen realiseren. Maar we werken ook aan betere schoolgebouwen, meer speelplekken en veilig uitgaan.

In ons jeugdbeleid gaan we uit van talenten en kwaliteiten van jongeren. Er wordt wel eens geklaagd over jongeren, maar de meesten doen het hartstikke goed!"

Nieuwsbrief voor jongeren

De gemeente Hilversum wil jongeren graag informeren over zaken die voor hen belangrijk zijn. Daarom wordt in juli een eerste nieuwsbrief voor jongeren uitgebracht, genaamd Hi!versum.

Wil je je op deze nieuwsbrief abonneren? Geef je op via het mailadres Hi@hilversum.nl