Gemeente Echt-Susteren


Overlast door wespen, bijen en hommels

In ons land komen ongeveer 300 verschillende soorten bijen voor. Veel van deze bijen kunnen ons niet steken en zorgen doorgaans dan ook niet voor overlast. Ook hommels zijn nuttige, goedaardige dikkerds, die alleen steken bij een bedreiging. Wist u dat hommels zelfs bij de wet zijn beschermd, omdat ze met uitsterven worden bedreigd. Hoewel mensen doorgaans dus niets te vrezen hebben van bijen en hommels, zorgen deze insecten af en toe voor overlast.

Wespen

Wespen zijn gevaarlijker dan hommels en bijen. Ze hebben een lage agressiedrempel en zullen dan ook sneller steken. Maar liefst 81% van alle insectensteken zijn toe te schrijven aan wespen. Hun liefde voor zoetigheid is hier meestal de oorzaak van.

Wespen zijn echter ook nuttige insecten. Zij zorgen ervoor dat de planten en bomen in onze (moes)tuin niet worden bedreigd door ziekteverwekkende vliegen, muggen, rupsen en andere schadelijke insecten. Wespennesten mogen dan ook alleen vernietigd worden, als ze werkelijk hinder of gevaar opleveren.

Â

Wat te doen bij overlast

Indien een wespennest voor overlast zorgt op uw eigendom dan bent u hiervoor zelf verantwoordelijk. Deze wespennesten zijn te bestrijden met een bestrijdingsmiddel, verkrijgbaar bij vrijwel alle winkels voor tuin- en dierbenodigheden (lees wel eerst de gebruiksaanwijzing). Indien u deskundige hulp wilt inschakelen, kunt u contact opnemen met een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf via de gouden gids of het telefoonboek.

Â

Voor wespennesten op gemeente eigendom is de gemeente verantwoordelijk. U kunt dan contact opnemen met de gemeente 0475-478478.