Gemeente Echt-Susteren


Informatie van het Wmo-platform

De Vrijwilligersverzekering

Â

De gemeente Echt-Susteren vindt vrijwilligerswerk erg belangrijk. Vrijwilligers vormen âhet cementâ in onze samenleving. Zonder vrijwilligers zijn de meeste voorzieningen en diensten onbetaalbaar. Vrijwilligers zijn mensen die op vrijwillige basis, zonder betaling, taken en diensten leveren aan de sociale samenhang en de leefbaarheid in de lokale gemeenschap. Bestuursleden van het plaatselijke verenigingleven zijn veelal vrijwilligers.

Â

Om onze vrijwilligers te ondersteunen, biedt de gemeente diverse producten aan. Zo zijn er subsidiemogelijkheden voor organisaties en verenigingen, de welzijnsinstelling Menswel verzorgt cursussen en helpt bij praktische problemen. Als één van de eerste gemeenten in Nederland heeft Echt-Susteren in 2005 een aparte uitgebreide verzekering voor vrijwilligers afgesloten. Vrijwilligersorganisaties kunnen hiervan kosteloos gebruik maken. Het verzekeringspakket bestaat uit een schade-, een aansprakelijkheids- en een ongevalleninzittendenverzekering. Ook verkeersregelaars vallen onder deze verzekering. Om van het verzekeringspakket gebruik te maken dient het bestuur zich aan te melden bij Vrijwilligerspunt Eindhoven (voorheen de Lumensgroep). U kunt een informatiepakket inclusief aanmeldformulier opvragen bij de welzijnsinstelling Menswel, telefoonnummer: 0475-484848. Dit krijgt u dan naar wens digitaal of per post toegestuurd.

Â

In de afgelopen jaren hebben reeds een groot deel van de verenigingen van deze service gebruik gemaakt. Het aantal vrijwilligers dat inmiddels via de collectieve verzekering van de gemeente verzekerd is, bedraagt inmiddels meer dan 5.000 personen.

Â

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de welzijnsinstelling Menswel, telefoonnummer:0475-484848. Ook helpen de mensen aan het Wmo-loket Vastrada u graag verder. Dit loket aan de Kloosterstraat 47 te Susteren is geopend op woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur.

Â

Â

Â

Maaltijdvoorziening voor ouderen

Â

Het beleid van de overheid is erop gericht ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Uiteraard moet dit dan op een verantwoorde manier gebeuren. Vaak kunnen ouderen niet meer iedere dag voor zichzelf koken. Als er dan ook geen hulp beschikbaar is van mantelzorgers moet naar andere oplossingen gekeken worden. Want het is vooral voor ouderen aan te bevelen regelmatig een warme maaltijd tot zich te nemen.

Â

Er zijn verschillende bedrijven die vriesversmaaltijden aanbieden. Deze worden thuis bezorgd en kunnen met behulp van een magnetron gemakkelijk en snel worden bereid. Er is keuze uit veel gevarieerde menuâs, waarbij tevens gelet kan worden op speciale dieetwensen.

Â

De welzijnsinstelling Menswel verzorgt in de voormalige gemeente Echt een warme-maaltijdvoorziening. De vrijwilligers bezorgen van maandag t/m vrijdag een warme maaltijd en een toetje bij u thuis. Na aanmelding wordt er door een ouderenadviseur een huisbezoek afgelegd in verband met het geven van informatie en het invullen van gegevens.

Â

Vanuit verzorgingshuis Vastrada te Susteren verzorgen personeel en vrijwilligers van Orbis Tafeltje-dek-je voor ouderen van de voormalige gemeente Susteren. Ook hier worden de maaltijden (soep, hoofdgerecht, toetje) per dag warm aan huis gebracht. Deze service geldt naar keuze zeven dagen per week.

Aanmelden voor de tafeltje dekje service

Aanmelden voor de tafeltje dekje service via Orbis Vastrada kan via de receptie van Orbis Vastrada onder nummer 046-4499292. Het spreekt vanzelf dat de cliënt voor al deze maaltijden dient te betalen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de ouderenadviseurs van de welzijnsinstelling Menswel (0475-484848). Ook helpen de mensen aan het Wmo-loket Vastrada u graag verder. Dit loket aan de Kloosterstraat 47 te Susteren is geopend op woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur.