Gemeente Echt-Susteren


Verantwoord financieel beleid gemeente werpt vruchten af

De Jaarrekening 2008 en de Voorjaarsnota 2009 staan op de agenda van de raadsvergadering van 9 juli a.s. De algemene conclusie van de Jaarrekening 2008 is dat onze gemeente haar financiën op orde heeft. In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft de gemeente Echt-Susteren een sluitende voorjaarsnota 2009. De voorjaarsnota dient als basis voor de meerjarenbegroting 2010-2013. Ondanks tegenvallende inkomsten van het Rijk is onze gemeente er toch in geslaagd een positief sluitende meerjarenbegroting te presenteren. Wethouder Jos Beckers van financiën is verheugd over het resultaat: âIk ben blij dat het verantwoord financieel beleid, juist in deze moeilijke tijd, zijn vruchten afwerpt.â

Het Rapport van Bevindingen van de accountant bij de Jaarrekening 2008 bevestigt eveneens dat de gemeente Echt-Susteren haar financiën op orde heeft. âOp de jaarrekening staat wel een klein tekort van ⬠47.000. Dit is echter mede ontstaan doordat een storting heeft plaatsgevonden van ⬠334.000 in de voorziening onderhoud sportaccommodatiesâ, licht de wethouder toe.

Onze gemeente voldoet daarnaast aan de regels van het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV-proof). Daarmee horen wij landelijk bij de eerste gemeenten die in aanmerking komen voor het in control statement en heeft een goedkeurende verklaring gekregen voor de onderdelen getrouwheid en rechtmatigheid. De afvaardiging uit de gemeenteraad (auditcommissie) reageerde dan ook positief op het behaalde resultaat. De jaarstukken 2008 worden ingediend voor de F.G. Kordes trofee. Dit is een commissie die jaarstukken beoordeelt en die mogelijke verbeterpunten aanreikt, omdat we blijven streven naar verdere groei in kwaliteit.

De projecten krijgen een nieuwe aanpak. Een extern bureau heeft de risicoâs van de projecten in beeld gebracht en daarbij zijn geen risicoâs naar voren gekomen die niet behoren tot de normale bedrijfsvoering. Binnen de lopende projecten is voldoende ruimte om de risicoâs op te vangen. In deze moeilijk economische tijd is het voorzichtige financiële beleid nog belangrijker dan voorheen. Daarom investeren wij zoveel mogelijk in die projecten die een toegevoegde waarde betekenen voor onze gemeente. Daarbij moet u denken aan de verbetering van de leefbaarheid zoals onder andere volkshuisvesting op maat, welzijn van de burger en verantwoorde beeld/kwaliteit van de ruimtelijke projecten.

Â