60% van de Nederlandse moeders ontrouw

09/07/2 009 10:48

G2

P e r s b e r i c h t

Leeftijd en inkomen spelen een grote rol bij merkentrouw van moeders

Amsterdam, 9 juli 2009 - Er zijn grote verschillen tussen Nederlandse moeders, hun binding met merken en de ontvankelijkheid voor tv-reclame. Zo zijn met name oudere moeders absoluut niet merkentrouw en heeft reclame 90% meer impact op jonge moeders. Dit blijkt uit Mumtalk, een trendonderzoek onder bijna 1.000 moeders, dat uitgevoerd wordt door communicatiebureau G2 Amsterdam.

Jonge moeder met laag inkomen meest merkentrouw

Maar liefst 60% van de moeders switcht regelmatig naar een ander merk. Een derde van de Nederlandse moeders switcht bij de introductie van een nieuw product. "Dit betekent dat het voor merken belangrijk is om aan productinnovatie te (blijven) doen. Niet alleen om nieuwe mama's te verleiden om tot aankoop over te gaan, maar ook om bestaande moeders te behouden", aldus Gé Key, Managing Director van G2 Amsterdam.

Als we dieper inzoomen op de verschillende moedersegmenten, dan zien we dat leeftijd en inkomen een grote rol spelen ten aanzien van merkentrouw. Naarmate de leeftijd - en dus de ervaring als moeder- en het inkomen stijgt, daalt de merkentrouw.

Jonge moeders, onder de 25 jaar, met een laag inkomen zijn het meest merkentrouw. Maar liefst 30% van deze moeders switcht nooit. Daarnaast geloven zij dat A-merken betrouwbaarder zijn dan huismerken en staan zij meer open voor tv-reclame dan oudere moeders, van 35 tot 45 jaar, met een hoog inkomen. Ook alleenstaande moeders met één kind zijn (meer) ontvankelijk voor merkcommunicatie en tv-reclame. Zij doen bovendien twee keer zo veel impulsaankopen dan de overige moeders.

Oudere moeder met hoog inkomen gelooft niet in tv-reclame

Tv-reclame heeft 90% meer impact op jonge dan oudere moeders. Ook hier geldt, dat naarmate de ervaring van moeders groter wordt, zij minder geloven in merkcommunicatie in het algemeen en tv-reclame in het bijzonder. Oudere moeders kunnen het beste via vriend(inn)en en het Internet bereikt worden.

Gé Key licht toe: "Hieruit kunnen we concluderen dat segmentatie een belangrijke randvoorwaarde is voor de effectieve communicatie met Nederlandse moeders. Merken moeten zich afvragen op welk moedersegment ze zich willen richten, om vervolgens te bepalen of deze moeders het beste bereikt kunnen worden met televisiereclame, informatie op Internet of wellicht wel via vriendinnen. Een 'one-size-fits-all' benadering werkte vroeger wellicht nog, maar anno 2009 voldoet dit absoluut niet. Met de inzichten van Mumtalk kunnen wij merken helpen bij het bepalen van de meest effectieve en kostenefficiënte communicatiestrategie."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.g2-amsterdam.com