Wageningen Universiteit en Researchcentrum Nij Bosma Zathe op de energiekaart

9 jul 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Afgelopen week is proefbedrijf Nij Bosma Zathe bezocht door de regiotour van Urgenda. De Urgendataxi tourt door alle Nederlandse provincies om belangrijke duurzaamheidsinitiatieven onder de aandacht te brengen. Over de duurzame mestvergisting op NBZ en de verwarming van woonwijk Techum is een filmpje gemaakt dat te zien is op urgenda.nl en You Tube.

Duurzame mestvergisting
Nij Bosma Zathe is een van de voorlopers op het gebied van duurzame mestvergisting en combineert dit met de levering van warmte aan de nieuwbouwwijk Techum in Leeuwarden. Deze vooruitstrevende samenwerking met de gemeente Leeuwarden, bouwmaatschappij GEM en Essent-Warmte is een voorbeeld van het streven van de gemeente Leeuwarden om in 2020 'Full Sustainable city" te zijn. De provincie Fryslân ondersteunt dit van harte. Door deze contacten staat Nij Bosma Zathe prominent op de 'energiekaart' in Noord Nederland.

Urgenda
De Urgenda-arena bestaat uit mensen uit bedrijfsleven, NGOs, mediawereld, overheid en intermediaire organisaties. De gekozen leden zitten op persoonlijke titel in de arena en zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid in hun omgeving. Het zijn mensen die hun nek willen uitsteken om Nederland sneller duurzaam te maken, klokkenluiders en friskijkers en dwarsdenkers. Samen met iedereen die de Urgenda steunt willen ze de handen uit de mouwen steken om actief duurzame projecten aan te jagen, te versnellen, verbinden en helpen opschalen. Meer info op www.urgenda.nl.