Gemeente IJsselstein


Akkoord Rijk voor Ruimte voor de Lek

Datum: donderdag 9 juli 2009
Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat gaat akkoord met de plannen die de regio voorstelt om de Lek bij Vianen, Nieuwegein, Houten en IJsselstein meer ruimte te geven. De veiligheid blijft ook in de toekomst gewaarborgd is. Het besluit betekent ook groen licht voor extra natuurgebieden en kleinschalige, natuurgerichte recreatie. Klimaatveranderingen
Door klimaatveranderingen krijgt de Lek in de toekomst grotere hoeveelheden water te verwerken en daar moet het rivierengebied op aangepast worden. Dit gebeurt vooral door de Lek meer ruimte te geven, zodat er zonder problemen meer water door kan stromen. Als we in de toekomst te maken krijgen met extreem veel water tijdens hoogwater, moeten oevergeulen en de verlaging van dammen ervoor zorgen dat de hoge rivierwaterstanden op de Lek dalen. De minimale eis voor deze tijdelijke daling is 6 cm. In de normale situatie blijft de waterstand gelijk.

De Staatssecretaris heeft gekeken naar de veiligheid, de verhoging van de ruimtelijke kwaliteit en de kosten. De regionale partners stelden haar een variant voor waarin de waterstand met ongeveer 17,5 cm daalt bij hoog water. In die variant is ruimte voor nieuwe natuur en kleinschalige, natuurgerichte recreatie: wandel- en fietspaden, een fietsverbinding van Vianen naar het stuweiland en een passantenhaven bij Vianen.

Effect van waterstanddaling
De Staatssecretaris kiest voor een daling van de waterstand bij hoogwater van 8 cm en niet voor 17,5 cm (wat veel meer is dan de minimale eis van 6 cm). Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een groot aantal centimeters bij Ruimte voor de Lek niet leidt tot het beperken of voorkomen van maatregelen stroomopwaarts. Het gaat dan om de dijkverbetering tussen Vianen en Everdingen en rivierkundige maatregelen bij Culemborg. Eerder was de verwachting dat een dergelijk effect er wel zou zijn. Het effect is echter te klein is om de hoge kosten bij Ruimte voor de Lek te verantwoorden. Om die reden kiest de Staatssecretaris voor een waterstandsdaling van 8 cm. Hiermee wordt nog steeds ruimschoots voldaan aan de veiligheideis en de mogelijkheden voor extra natuur en recreatie blijven overeind.

Definitief ontwerp
Na de zomer staat de verdere uitwerking op het programma, waarbij bewoners kunnen meedenken. Dit zal gebeuren in zogenaamde ontwerpateliers. Medio 2010 zal er naar verwachting een definitief ontwerp zijn voor het gebied. Als alle procedures en de grondverwerving voorspoedig verlopen, kan in 2011 gestart worden met de werkzaamheden. Uiterlijk 2015 moet de Lek voorbereid zijn op de toekomst.

Ruimte voor de Lek is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier; het rijk is opdrachtgever.
De provincie is initiatiefnemer en regisseur van Ruimte voor de Lek. De gemeenten Nieuwegein, Vianen, Houten en IJsselstein zijn lid van de Stuurgroep en daarmee mede beslissend. Dit geldt ook voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het Waterschap Rivierenland. Rijkswaterstaat directie Oost Nederland is als rivierbeheerder lid van de stuurgroep.