Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans ontmoet oude en nieuwe Europarlementariërs

09 jul 2009 | Onder gastheerschap van de permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de EU, Thom de Bruijn, maakte staatssecretaris Timmermans dinsdag kennis met de Nederlandse - nieuw verkozen en herkozen - Europarlementariërs. Ook de vertrekkende Europarlementariërs waren aanwezig.

Timmermans (Europese Zaken) wenste de leden die de komende vijf jaar de Nederlandse zetels bezetten veel succes en bedankte diegenen die niet meer terugkeren voor hun jarenlange inzet. "Het Europees Parlement is het best functionerende orgaan van de EU, mede dankzij uw harde werken als volksvertegenwoordiger hier in Brussel."

In informele sfeer sprak Timmermans met oude en nieuwe Europarlementariërs. Over de groeiende invloed van het Parlement zei hij: "Het Europees Parlement wordt steeds politieker en ook steeds belangrijker. President Sarkozy heeft dat goed aangevoeld tijdens het Franse voorzitterschap en het parlement zeer nadrukkelijk betrokken bij de belangrijke beslissingen - met name op het gebied van klimaat - waarbij hij absoluut niet zonder het parlement kon. Ik hoop en verwacht dat komende voorzitterschappen het voorbeeld van Sarkozy zullen volgen".

In zijn korte toespraak stelde Timmermans verder dat het Europees Parlement zijn omvangrijke wetgevende arbeid secuur en met zeer veel aandacht voor de publieke opinie verricht. "Indien het Verdrag van Lissabon in werking zal treden neemt het belang van het parlement alleen maar toe."

Er zijn nu 25 Nederlandse Europarlementariërs. Daar komt er nog één bij zodra het parlement de omvang zal hebben die in het Verdrag van Lissabon is vastgelegd.

De Nederlandse Europarlementariërs hebben volgens Timmermans in de loop der jaren de reputatie opgebouwd hard te werken en hun dossiers goed te kennen. "Daardoor zijn zij verhoudingsgewijs invloedrijker dan vertegenwoordigers uit andere landen", vindt Timmermans. "Zij dienen hun kiezers dus op een goede manier. Niet altijd in het oog van de schijnwerpers, zelden met spectaculaire onderwerpen, maar wel met zaken die iedere Europese burger raken en diens leven richting geven, of men het nu weet of niet. Een dergelijke goede vertegenwoordiging in het parlement is van cruciaal belang voor Nederland en voor Europa."
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Loket Europese Samenwerking
Weblog Frans Timmermans