ABVAKABO FNV

Stagelopen als tramconducteur

Zo'n stageweek is wel heel intensief. Na twee dagen was ik bekaf van alle indrukken die ik opdeed. Een van mijn stages heb ik doorgebracht bij het GVB in Amsterdam. Ik was er al eerder op werkbezoek geweest, maar nu moest ik de handen uit de mouwen steken.

Na een wel heel korte inwerkperiode (maar ach, is dat niet het noodlot van vele stagiairs) werd ik losgelaten in de tram. Ik was de conducteur. En daar gingen we dan. Ik moest de kaartjes verkopen, de strippenkaarten afstempelen, er op letten dat de foto's op de pasjes en de mensen met elkaar overeenkwamen, en niet te vergeten: de deuren sluiten, maar wel zodanig dat er niemand tussen zat. De reizigers komen niet één voor één binnen, maar met flinke aantallen tegelijk. En dan is woensdagmorgen niet eens de drukste dag.

Ik merkte dat ik niet opgeleid was. Dat kon ook niet anders. Vragen over hoeveel zones en strippen, waar wat ligt en hoe je er moet komen; ik kon ze geen van allen beantwoorden. Maar ik had goede hulptroepen bij me, dus alles kwam goed. Stratenkennis is onontbeerlijk om dit werk goed te kunnen doen. Ook heb ik mij nooit gerealiseerd dat je telkens veel mensen tegelijk moet helpen en dan heb ik nog niet eens meegemaakt dat de tram te laat was of dat er een tram was uitgevallen, want reken maar dat je dan veel kwade blikken krijgt. Dat is mij allemaal bespaard gebleven.

Na de lunch kwam het tweede onderdeel. Ik ging de tram besturen! Zonder reizigers, enkel met onze kaderleden. Als dat mis was gegaan, was het wel een aderlating voor onze bond geweest... Ook hier weer hetzelfde verhaal. Vijf minuten uitleg en daar ging ik met naast mij de opleider Ed. En ik vond het leuk! In het begin was het heel onwennig, maar al snel krijg je gevoel voor het optrekken en het remmen en wat voor massa zo'n tram eigenlijk is. En veel bellen, hè! Overal lopen mensen, schieten fietsen en auto's voorbij. Als je onvoldoende zicht hebt doordat er een auto staat, ook bellen, want je weet nooit wat daar weer achter staat. Ik heb zelfs door de Leidsestraat gereden en ook al zat Ed naast mij, ik vond het toch wel een beetje link. Maar alles ging goed. Ik kwam ogen tekort.

Daarna hebben we nog een vergadering gehad met een aantal kaderleden over het werk. Hoe het is om onregelmatig te werken, hoe het met onze activiteiten rond agressie en geweld staat en uiteraard kwamen de kabinetsplannen voor de AOW-bezuiniging ter sprake.

Wat mij betreft was het een zinvolle en prettige dag. Nooit gedacht dat ik nog eens een tram zou besturen. Veel leuker dan mijn auto!