Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Overdiepse Polder

Toespraak | 10-06-2009 | Waalwijk/Geertruidenberg | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Van harte welkom op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het is me een genoegen om u hier te ontvangen. Gedeputeerde, wethouders, dijkgraaf én bewoners. In juni 2007 was ik op bezoek in de Overdiepse polder. Ik heb bij een aantal bewoners aan de keukentafel gezeten. We hebben gepraat over de inhoud van de plannen, wat het voor u betekent. Ik heb de maquette bekeken die de kinderen van de Overdiepse polder hadden gemaakt. Ik heb hier geen keukentafel, maar ik hoop dat u zich net zo welkom voelt als ik destijds.

Deze bijeenkomst is mijlpaal voor de Overdiepse polder. Zometeen zullen de verschillende overheden immers de samenwerkingsovereenkomst voor dit project ondertekenen. Voor dit bijzondere project, mag ik wel zeggen.

Eén: we breken een dijk af.
Ja, dat zijn woorden die u in Nederland niet vaak hoort: we breken de dijk af. Het druist haast tegen onze natuur in, eeuwenlang hebben we ons land tegen het water verdedigd. Toch is het een verstandige beslissing om het water de ruimte te geven. Hierdoor kan de polder bij hoogwater ongeveer dertig centimer van de Bergsche Maas afromen. Dit verbetert de veiligheid tot aan Den Bosch.

Twee: we leggen terpen aan.
De terp is zo'n beetje in de vergetelheid van de geschiedenis weggezakt. Maar toen de Romeinen aan het begin van de jaartelling door de lage landen trokken, keken ze hun ogen uit. Dat armzalige volk woonde op hoge terpen, zodat hun huizen boven de hoogste waterstanden uitstaken. Dát hadden ze nog nooit gezien. Ruim 2000 jaar later blijkt dat de terp nog steeds een zinnige oplossing is.

Minstens zo bijzonder als wát we gaan doen, is de betrokkenheid van de bewoners...U heeft zelf een eerste versie van het plan ontwikkeld. U heeft meegedacht en meegewerkt. In het belang van uw eigen toekomst, en in het belang van het grotere goed.

Vandaag onderstrepen we dat we als overheden intensief blijven samenwerken. Nadat we het afgelopen oktober eens zijn geworden over de precieze plannen en financiering, spreken we vandaag af wie welke taken op zich neemt en wanneer dat gebeurt. Zodat we in 2010 kunnen beginnen en we het werk snel en goed kunnen klaren. Het inpassingsplan van de provincie is definitief. Nu is het een kwestie van een aannemer zoeken en aan het werk.

Daarmee heeft de procedurele voorbereiding niet langer geduurd dan bij vergelijkbare projecten. Maar ik begrijp heel goed dat wat bestuurlijk voortvarend is, op een bewoner heel anders overkomt. Ik hoorde het meneer Hooijmaijers in de Netwerkuitzending van september 2008 nog zeggen: `nu willen we onderhand wel eens iets zien'.

Hopelijk zetten we nu ook voor úw gevoel een stap op de goede weg. En kunt u over ongeveer vijf jaar op een mooie avond genieten van het uitzicht voor uw nieuwe huis en uw nieuwe stal. Uitkijkend over het land dat zich een paar meter lager voor u uitstrekt.

Dames en heren,
We zullen best nog eens discussiëren over de precieze invulling van de samenwerking. Maar ik heb er alle vertrouwen dat we er met elkaar uitkomen. We zijn ook al tot hier gekomen. Daar mag u allemaal trots op zijn. Ik bedank de heren Broekmans en Hoijmaijers voor hun inzet voor de bewonersvereniging. U heeft samen met alle bewoners een prestatie van formaat geleverd.

In het bijzonder dank ik ook Annemarie Moons voor haar jarenlange inzet voor deze polder. Mevrouw Moons, de handtekening die u zometeen zet, zal zo ongeveer uw laatste officiële handeling zijn voor de provincie Noord-Brabant? Binnenkort gaat u aan de slag bij het waterschap Vallei & Eem. Ik wens u veel succes als dijkgraaf. We zullen elkaar in die hoedanigheid zeker opnieuw ontmoeten.

Tot slot wens ik de heer Vos veel succes met de verdere plannen voor realisatie. Ik zie ze graag tegemoet en ik hef zometeen graag met u het glas op een voorspoedige voortgang!