Gemeente Baarn

Gemeente Baarn verbetert dienstverlening
Foto van de publiekshal

Iedereen heeft van tijd tot tijd met de overheid te maken en wil dan snel en goed geholpen worden. Om aan deze wens te voldoen pakt de overheid bekende probleempunten aan. Door bijvoorbeeld overbodige regels te schrappen, heldere taal te gebruiken en niet steeds weer om dezelfde gegevens vragen, wordt de kwaliteit van de dienstverlening steeds beter. Dat is immers in ieders belang. Ook de gemeente Baarn werkt aan het verminderen van regels om de dienstverlening te verbeteren. Samen met burgers en ondernemers kijkt de gemeente welke regels anders, makkelijker en minder kunnen.

Voorbeeld: trouwen
Als u van plan bent te gaan trouwen, moet de ambtenaar van de burgerlijke stand de zogenoemde âhuwelijksbevoegdheid van partijenâ vaststellen. Tot voor kort moest u dan zelf zorgen afschriften van de geboorteakte en uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie. Was u en/of uw partner eerder gehuwd, dan moest daar ook nog de akte van ontbinding van het laatste huwelijk bij.

Per 1 juli 2009 hoeft dat allemaal niet meer. De gemeente Baarn heeft besloten dat iedereen die in Nederland is geboren en woonachtig is, die gegevens niet zelf meer hoeft te verschaffen. De ambtenaar van de burgerlijke stand beschikt namelijk over een landelijk netwerk, waaruit de ambtenaar zelf die informatie kan halen om te beoordelen of iemand gerechtigd is om een huwelijk aan te gaan. Bij twijfel kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de juiste informatie opvragen. Dit scheelt u tijd en kosten. Een voorbeeld van hoe publieke dienstverlening steeds beter wordt door minder regels.