Prismant en CC Zorgadviseurs halen The Productive Ward naar Nederland

09/07/2009 11:14

Prismant

Op 7 juli 2009 hebben Prismant en CC Zorgadviseurs hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met het NHS Institute for Innovation and Improvement in Engeland om de introductie van The Productive Ward in Nederland mogelijk te maken. De NHS Institute helpt het gezondheidszorgsysteem in Engeland bij verbeteringen voor patiënten en publiek door in hoog tempo nieuwe werkmethoden, nieuwe technologie en toonaangevend leiderschap te ontwikkelen en te verspreiden.

Op grond van deze overeenkomst zijn Prismant en CC Zorgadviseurs bevoegd The Productive Ward te introduceren in instellingen voor gezondheidszorg in Nederland. The Productive Ward maakt deel uit van The Productive Series, een methode die is gebaseerd op de toepassing van industriële concepten op afdelingen in ziekenhuizen en de gezondheidszorg in het algemeen. Het doel ervan is de efficiëntie te verhogen, de veiligheid van de patiënt te vergroten en meer tijd vrij te maken voor de verzorging van de patiënt.

The Productive Ward was het eerste programma in The Productive Series. Andere programma's zijn ondermeer The Productive Mental Health Ward, The Productive Community Hospital en The Productive Leader. Later dit jaar introduceert het NHS Institute ook The Productive Operating Theatre en Productive Community Services.

The Productive Ward

The Productive Ward is afdelingsgericht en biedt medewerkers de mogelijkheid productiever te werken. De doelstellingen van het programma:

Verplegend personeel helpen tijd te winnen die vervolgens aan zorg voor de patiënt kan worden besteed

Meer rust op de afdeling brengen en het aantal klachten van patiënten verminderen

Veiligheid en mentale veerkracht vergroten

Barrières uit de weg te ruimen.

The Productive Ward stimuleert medewerkers en wijst hun de weg om hun eigen processen te besturen en veranderingen door te voeren die de werkomgeving en de zorg voor de patiënt verbeteren. Het programma verschilt hierin van andere programma's voor zorgverbetering. Het is opgebouwd uit leermodules die de medewerker zelfstandig verwerkt, zonder controle van buitenaf. Deze modules maken het de medewerkers gemakkelijker om te leren hun eigen werkwijzen te verbeteren, zonder hoogdravende argumenten of loze terminologie.

De modules zijn in duidelijke en praktijkgerichte taal geschreven en bevatten een mengeling van hulpmiddelen en technieken die kunnen worden toegepast op tal van klinische gebieden. Dit leidt tot een grotere consistentie in de gang van zaken en stimuleert medewerkers om problemen op dezelfde manier te overdenken en te benaderen.

Prismant en CC Zorgadviseurs starten de uitvoering van The Productive Ward in ziekenhuizen met een twee jaar durend programma. De implementatie begint op twee afdelingen. Later volgt de rest van het ziekenhuis. Prismant en fusiepartners CC Zorgadviseurs en Walvis ConsultingGroep beschikken over veel expertise en ervaring met verbeterprogramma's in de zorg. Zij kunnen de ziekenhuizen zorgvuldig begeleiden.

Resultaten die daadwerkelijk verschil maken

Bij deelnemende instellingen voor gezondheidszorg in Engeland bleek The Productive Ward een doorslaand succes. Resultaten in diverse instellingen:

de hoeveelheid tijd die verplegend personeel aan de zorg voor de patiënt kon besteden is tot 30% gestegen

de overdrachtstijd is met 30% verminderd

de tijd die nodig is voor de medicijnronde is met meer dan 50% verminderd

de hoeveelheid verspilde maaltijden is van 7% naar 1% gedaald.

Bovendien was een reductie merkbaar op de volgende gebieden:

duur van het verblijf

ongeplande afwezigheid van personeel

aantal infecties

aantal klachten van patiënten.

Evenals een toename van:

tevredenheid van de patiënten

tevredenheid van de medewerkers.

Het unieke karakter van The Productive Ward is dat medewerkers niet te horen krijgen 'wat ze moeten doen'. Integendeel, de nadruk ligt op het ontwikkelen van vaardigheden en zelfvertrouwen bij leidinggevenden en hun teams om zelf robuuste processen te ontwikkelen en zo op een consistente manier zorg te leveren. The Productive Ward stimuleert medewerkers en biedt hen de gelegenheid om hun eigen processen te besturen en zelf veranderingen door te voeren die de werkomgeving en de zorg voor de patiënt verbeteren.





http://www.prismant.nl