Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bezoek minister Verhagen aan Servië uitgesteld

09 jul 2009 | Het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Verhagen aan Servië is uitgesteld. De besprekingen over de betrekkingen met Nederland en de Europese Unie zullen op een latere datum doorgang vinden.

Nederland en Servië hebben de afgelopen tijd overleg gevoerd over mogelijke verdere samenwerking op onder meer economisch en handelsgebied. Naar nu blijkt is voor overeenstemming verder overleg op diplomatiek niveau noodzakelijk. Dit overleg, dat mede tot uiting brengt dat Nederland oog en waardering heeft voor de inspanningen van de Servische regering om tot volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal te komen, zal de komende tijd worden voortgezet.

Servië heeft een Stabilisatie- en Associatie Overeenkomst getekend met de Europese Unie. Mede op aandringen van Nederland heeft de Raad vorig jaar unaniem besloten dat de overeenkomst pas zal worden voorgelegd ter ratificatie en de interim-overeenkomst pas in werking zal treden als Servië volledig samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie spreken voorlopig niet over de situatie in de Westelijke Balkan.

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Brammertz concludeerde in juni in zijn rapport aan de VN Veiligheidsraad dat er van volledige samenwerking nog geen sprake is. Nederland vindt dat de opstelling van Servië tegenover het tribunaal wel aanmerkelijk is verbeterd. Daarom voeren Nederland en Servië overleg over mogelijk verdere samenwerking, onder meer op economisch en handelsgebied, buiten het raamwerk van Samenwerkingsovereenkomst.

Nederland is voorstander van visumvrijheid voor Servië, en vindt dat ook gekeken moet worden naar concrete hulp aan Servië om aan de laatste, technische voorwaarden voor de vrijere visumverlening te kunnen voldoen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl