Gemeente Haaksbergen


Gemeente breekt met ontwikkelaar
09-07-2009 Gemeente breekt met ontwikkelaar De gemeente ziet geen andere mogelijkheid dan definitief te breken met Bouwfonds (onderdeel van de Rabobank), de beoogde ontwikkelaar van het zogeheten Marktpromenadeplan. Bouwfonds (voorheen Rabo Vastgoed) heeft inmiddels een uitgebreide brief ontvangen waarin de breuk wordt uitgelegd. Wethouder Marcel Diepenmaat wil de gemeenteraad meteen na de zomervakantie een aantal mogelijkheden voorleggen om toch snel door te kunnen gaan met de ontwikkeling van het centrum.

"Het besluit om definitief afscheid te nemen van Bouwfonds is pas na zorgvuldige afweging genomen", vertelt wethouder Diepenmaat. "Er zit een hele voorgeschiedenis aan vast. Eerst wilde Bouwfonds vlak voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst het door de raad vastgestelde masterplan opnieuw doorrekenen. Op basis daarvan kwamen ze met allerlei aanpassingen. Die aanpassingen vonden wij niet acceptabel. Op voorstel van Bouwfonds heeft zusterbedrijf MAB een alternatief plan gemaakt. MAB is ook onderdeel van de Rabobank. In het plan van MAB zat de helft van het oorspronkelijke aantal woningen, waren sociale huurappartementen geschrapt, was de beoogde parkeergarage vervangen door twee bovengrondse parkeerdekken met minder parkeerplekken en er zat minder winkelruimte in. Wellicht dat we het daar nog wel over eens hadden kunnen worden. Maar MAB/Bouwfonds wilde bovendien ineens ongeveer 2,5 miljoen euro minder betalen voor de grond. Iedere Haaksbergenaar begrijpt dat dat volstrekt onacceptabel is", aldus Diepenmaat.

De wethouder vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen, maar staat volledig achter het besluit. Bovendien betekent de breuk niet dat het project niet meer wordt gerealiseerd. "We gaan het centrum absoluut aanpakken", vertelt Diepenmaat. "Dan maar zonder Bouwfonds. We werken keihard door aan alternatieve mogelijkheden, zodat we daarover meteen na de zomervakantie knopen kunnen doorhakken. In september komt ook het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage en we beginnen in oktober al met de herinrichting van de Markt, dus we gaan zeker niet bij de pakken neerzitten", besluit de wethouder optimistisch.