Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 9 juli 2009 - Onderhoudsstop Hoge Flux Reactor Petten

Petten, 9 juli 2009 De jaarlijkse zomerstop van de Hoge Flux Reactor in Petten, waarbij regulier preventief onderhoud, testen en inspecties worden uitgevoerd, is gepland van 18 juli tot en met 18 augustus 2009. Evenals in 2006, 2007 en 2008 maakt een inspectie van de koelwaterleiding onderdeel uit van het programma. Deze inspecties richten zich op analyse van vier locaties in de leiding waar plaatselijk vervormingen zijn waargenomen en in 2008 een bellenspoortje is ontdekt.

De aluminium koelwaterleiding met een maximale druk van 4 bar en temperatuur van 40°C (vergelijkbaar met een CV-installatie in een woning) bevindt zich in beton. Deze leiding is alleen toegankelijk met speciale apparatuur tijdens een reactorstop. Bij de inspecties wordt gebruik gemaakt van geavanceerde, op afstand bedienbare visuele en ultrasone technieken. Zoals gebruikelijk houden de bevoegde autoriteiten toezicht op het gehele inspectieprogramma en zijn bij uitvoering van de inspectiewerkzaamheden aanwezig.

Om de beschikbaarheid van de Hoge Flux Reactor als belangrijke producent van medische isotopen en hoogwaardige faciliteit voor nucleair onderzoek voor de lange termijn te waarborgen, bereidt NRG een reparatie van de primaire koelwaterleiding voor. NRG rapporteert over de voortgang van deze voorbereidingen aan de autoriteiten. De reparatie zal begin 2010 aanvangen en circa 22 26 weken in beslag nemen. De precieze planning zal vastgesteld worden in overleg met de autoriteiten.


*** (einde persbericht) ***