Gemeente Ermelo


Ouderen vinden ´gezond ouder worden` belangrijk

logo gelre ijssel Aan de oproep om mee te werken aan het onderzoek naar `Gezond ouder worden' van GGD Gelre-IJssel en de gemeente Ermelo heeft 73% van de ouderen (42% man, 57% vrouw) in Ermelo gehoor gegeven. Ruim 70% van de 65-plussers in Ermelo voelt zichzelf gezond.

Geestelijk gezond blijven, gezonde voeding, niet afhankelijk zijn van anderen en contact met (klein)kinderen en familieleden zijn voor bijna alle ouderen belangrijke aspecten om op een prettige manier oud te worden. Bijna 25% van de ouderen heeft dan ook dagelijks contact met familie, vrienden of buren, 65% heeft dit wekelijks en 80% van de ouderen is ook (zeer) tevreden met deze contacten. Om de onafhankelijkheid te behouden is voldoende steun van familie, vrienden of buren in de vorm van praktische hulp in en om het huis of een luisterend oor wenselijk.

Sociaal netwerk
Het doen van vrijwilligerswerk, lid zijn van een vereniging, deelname aan culturele en recreatieve activiteiten, op bezoek gaan of bezoek ontvangen, dragen bij aan het vergroten van de omvang en kwaliteit van het sociale netwerk. Het is voor ouderen soms lastig alleen ergens op af te stappen, maar door elkaar persoonlijk uit te nodigen of mee te nemen naar een activiteit kan net het duwtje worden gegeven dat iemand nodig heeft. Het project `Gezond ouder worden' richt zich onder andere op de vraag hoe we met name de kwetsbare ouderen het beste kunnen bereiken.

Project `Gezond ouder worden'
Het project `Gezond ouder worden' is een onderzoeksproject binnen de Academische werkplaats AGORA, een samenwerking tussen GGD Gelre-IJssel, Universiteit Wageningen en lokale gemeenten. Sinds 2007 werkt AGORA samen met drie pilot gemeenten in de regio, namelijk Epe, Zutphen en Berkelland. In deze drie gemeenten wordt op verschillende wijzen gekeken hoe gemeenten `gezond ouder worden' en het behoud van zelfredzaamheid van ouderen kan worden gestimuleerd. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met lokale organisaties zoals de ouderenbonden, welzijnswerk, thuiszorg en vrijwilligersorganisaties. De gemeente Ermelo is een zogenaamde controlegemeente in het onderzoek van AGORA. Dit betekent dat AGORA de gezondheidssituatie van de ouderen in Ermelo volgt, maar niet aanstuurt of ingrijpt. De gemeente Ermelo kan de inzichten van het onderzoek gebruiken voor haar beleid. Daarnaast kan de gemeente na afloop van de onderzoeksperiode profiteren van de ervaringen die zijn op gedaan in de drie pilot gemeenten.

Nulmeting
Met behulp van een steekproef uit het adressenbestand van de gemeente Ermelo hebben 1350 zelfstandig wonende ouderen (65 jaar en ouder) in Ermelo, in augustus 2008, een uitgebreide vragenlijst ontvangen. Uiteindelijk zijn 899 bruikbare vragenlijsten (67%) verwerkt. GGD Gelre-IJssel en de gemeente Ermelo gaan volstrekt vertrouwelijk met de gegevens om volgens de strikte privacyregels die voor dergelijke onderzoeken gelden. Dit onderzoek dient als nulmeting in het project `Gezond ouder worden'. Ouderen die de vragenlijst nu hebben ingevuld ontvangen in het najaar van 2010 het verzoek om mee te doen aan een tweede meting. Deelname is belangrijk, want alleen met een goede tweede respons is het mogelijk uitspraken te doen over de effectiviteit van het project in de anderen gemeenten.